Reporterul

Urmareste-ne si pe Facebook!

Sun02142016

ITALIA: Cum se obtine pensia de urmas! (VEZI modalitatile de calcul)

Pensia de urmas este o prestatie economica acordata la cerere, urmare a decesului unui pensionar (pensie de reversibilitate) sau a unui lucrator (pensie indirecta).

Urmatoarele categorii de persoane au dreptul la pensie de urmas:

- Sotul/Sotia supravietuitor/toare;

- Copiii, care la data decesului parintelui erau minori, inapti de munca, elevi sau studenti universitari si se aflau in intretinerea persoanei decedate;

- Nepotii minori (considerati echivalenti ai copiilor) daca acestia se aflau in totalitate in intretinerea bunicului sau bunicii, la data decesului.

Daca nu exista soti, copii sau nepoti, pensia poate fi acordata parintilor care au cel putin 65 de ani, nu percep pensie si care la data decesului lucratorului/pensionarului se aflau in intretinerea acestuia.

In lipsa sotului, fiilor, nepotilor si parintilor, pensia poate fi acordata: fratilor/surorilor necasatoriti/te inapti/te, care nu percep pensie si care la data decesului lucratorului/pensionarului se aflau in intretinerea acestuia.

Conditii de acordare:

Este necesar ca lucratorul decedat, care nu percepea pensie, sa fi realizat:

- Un stagiu de cotizare de cel putin 780 de saptamani (cerinte prevazute pentru pensie pentru limita de varsta, inainte de intrarea in vigoare a Decretului legislativ nr. 503/92);

sau

- Un stagiu de cotizare de cel putin 260 de saptamani, din care cel putin 156 de saptamani in ultimii 5 ani dinaintea datei decesului (cerinte prevazute pentru acordarea alocatiei ordinare de invaliditate).

Pensia de urmas se acorda incepand cu prima zi din urma toarea luna calendaristica, dupa momentul in care a avut loc decesul lucratorului sau pensionarului, indiferent de data prezentarii cererii.

Suma cuvenita urmasilor este calculata in baza pensiei datorate lucratorului sau pensiei platite pensionarului decedat, aplicanduse procentele prevazute prin Legea nr.335/95:

- 60%, numai sot;

- 70%, numai un fiu;

- 80%, sot si un fiu sau doi fii, fara sot;

- 100% sot si doi sau mai multi fii; trei sau mai multi fii;

- 15% pentru orice alta ruda care are dreptul la pensia de urmas, in afara sotului, fiilor si nepotilor.

In situatiile in care nu sunt indeplinite conditiile de stagiu de cotizare, pot fi solicitate, in anumite conditii: indemnizatia pentru deces sau indemnizatia acordata intr-o singura transa.

- Indemnizatia pentru deces - este obligatoriu ca cererea pentru obtinerea indemnizatiei sa fie prezentata, in termen de un an de la data decesului lucratorului asigurat.

- Indemnizatie acordata intr-o singura transa (indennita una-tantum).

Urmasul lucratorului asigurat dupa 31.12.1995 si decedat, in conditiile in care nu se indeplinesc cerintele administrative necesare, poate solicita acordarea indemnizat iei intr-o singura transa, daca:

- Nu sunt indeplinite conditiile de stagiu de cotizare pentru acordarea pensiei indirecte;

- Nu are dreptul la rente acordate in cazul accidentului de munca sau bolilor profesionale, ca urma re a decesului respectivului lucrator;

- Obtine venituri inferioare limitelor prevazute pentru acordarea alocatiei sociale.

sursa: Biroul atasatului pentru probleme de munca de la Ambasada Romaniei

Comentarii 

 
0 #18 Camelia 04-01-2016 11:40
Buna ziua,sotul meu era cetatean italian,lucrand in italia aprox 35 de ani,si 2 ani in Romania. A decedat anul trecut in luna februarie. Mai este putin si se face un an de zile de cand am depus dosarul de pensie internationala. Decizia din Romania a venit dar cea din Italia nu. De ce dureaza atat de mult? Ma puteti ajuta sa aflu macar ce se intampla? Si inca o intrebare,copil ul minor (3 ani) poate lua alocatie din Italia renuntand la cea din Romania? Daca da,unde trebuie sa merg? Va multumesc
 
 
+1 #17 Patronato INAS 14-12-2015 23:01
Pentru raspunsuri personalizate la intrebarile D-voastra, va rugam sa ne scrieti pe adresa de e-mail a PATRONATO INAS Bucuresti:
 
 
0 #16 Maria 14-12-2015 18:34
Buna ziua, sotul meu a decedat in anul 2013 in Italia in timpul serviciului medici zic ca a facut stop cardio respirator la volan, a lucrat din anul 2006 cu acte in regula,as dori sa stiu daca firma la care lucra treuia sa dea un ajutor de mormantare,daca trebuia sa primesc o suma de bani,fiind deces in timpul serviciului,si daca pot obtine pensie de urmas.Mentionez ca transportul cu aducerea sicriului l-am platit tot eu.Firma mai are si acum sa-mi dea o parte din salarii. Astept un raspuns.Va multumesc.
 
 
+2 #15 Nica Alina 03-10-2015 14:38
Fostul sot a decedat acum o luna.Copilul nostru are 15 ani.El a lucrat in italia.Are drept la pensie de urmas de italia?Va multumesc.
 
 
+3 #14 elena 27-05-2015 10:57
buna ziua! lucrez in ITALIA de 11 ani si de curand sotul meu a decedat si primesc pensie de urmas de la statul italian . anul acesta ma pot pensiona si eu in ROMANIA pentru anii de munca lucrati. intrebarea este daca pensia din ROMANIA mi-o afecteaza in vreun fel pe cea de urmas din ITALIA.
 
 
-1 #13 bokor teodora 02-05-2015 18:26
Sora mea e maritata cu un italian, de 5 ani si 3 luni. Ei nu se prea inteleg bine. Daca s-ar separa ar mai putea beneficia de pensie de urmas in caz de deces? Daca da, ce acte ar avea nevoie ? am uitat sa mentionez ca primeste o pensie de la statul german, si una de la statul italian. Nu stiu detalii, vreo 140 de la cel german si vreo 500 de la cel italian. Actele doveditoare ar trebuii sa fie cele originale? sau e destul copii xerox? ve multumesc anticipat pt raspuns!!
 
 
+3 #12 coltea 30-01-2015 10:13
Buna ziua tatal copilului mea decedat in romania si el a lucrat cca14 ani in italia ce documente sunt necesare pentru pensie de urmas .va multumesc
 
 
+2 #11 Patronato INAS 05-01-2015 13:22
Doamna Ioana, daca sotul d-vs a avut o vechime in campul muncii mai mare de 15 ani, aveti dreptul la pensie de urmas din Italia.
Va rugam sa ne contactati telefonic (0213105011) pentru intocmirea gratuita a documentelor.
 
 
0 #10 ioana 04-01-2015 19:04
Sunt pensionara pentru ani munciti in Romania din anul 1995 si am o pensie de 700 Ron. Sotul meu a decedat in anul 2005 dupa ce lucrase in Italia cu acte in regula timp de 5 ani.Casatoria noastra fiind de 30 de ani . As vrea sa stiu daca pot beneficia si din Italia de o anumita suma ca urmare a anilor lucrati de el in Italia. Multumesc.
 
 
+2 #9 DORINA SPIRIDON 17-08-2014 18:47
SINT ROMANCA,ACUM LOCUIESC IN ROMANIA,FOSTUL MEU SOT CETATEAN ITALIAN PENSIONAR A DECEDAT ACUM O LUNA SI NU STIU CUM POT INTRA IN POSESIA PENSIEI DE URMAS,BENEFICIA DE O PENSIE DIN GERMANIA DE 140 DE EURO SI O PENSIE SOCIALA DIN ITALIA,PINA VOI AJUNGE IN ITALIA AS DORI SA AFLU CE DREPTURI AM, MENTIONEZ CA ERAM SEPARATI DE 5 ANI ,DAR DIVORTUL NU A FOST FINALIZAT,VA MULTUMESC
 

Adaugă comentariu