Reporterul

Urmareste-ne si pe Facebook!

Fri12192014

ITALIA: Cum se obtine pensia de urmas! (VEZI modalitatile de calcul)

Pensia de urmas este o prestatie economica acordata la cerere, urmare a decesului unui pensionar (pensie de reversibilitate) sau a unui lucrator (pensie indirecta).

Urmatoarele categorii de persoane au dreptul la pensie de urmas:

- Sotul/Sotia supravietuitor/toare;

- Copiii, care la data decesului parintelui erau minori, inapti de munca, elevi sau studenti universitari si se aflau in intretinerea persoanei decedate;

- Nepotii minori (considerati echivalenti ai copiilor) daca acestia se aflau in totalitate in intretinerea bunicului sau bunicii, la data decesului.

Daca nu exista soti, copii sau nepoti, pensia poate fi acordata parintilor care au cel putin 65 de ani, nu percep pensie si care la data decesului lucratorului/pensionarului se aflau in intretinerea acestuia.

In lipsa sotului, fiilor, nepotilor si parintilor, pensia poate fi acordata: fratilor/surorilor necasatoriti/te inapti/te, care nu percep pensie si care la data decesului lucratorului/pensionarului se aflau in intretinerea acestuia.

Conditii de acordare:

Este necesar ca lucratorul decedat, care nu percepea pensie, sa fi realizat:

- Un stagiu de cotizare de cel putin 780 de saptamani (cerinte prevazute pentru pensie pentru limita de varsta, inainte de intrarea in vigoare a Decretului legislativ nr. 503/92);

sau

- Un stagiu de cotizare de cel putin 260 de saptamani, din care cel putin 156 de saptamani in ultimii 5 ani dinaintea datei decesului (cerinte prevazute pentru acordarea alocatiei ordinare de invaliditate).

Pensia de urmas se acorda incepand cu prima zi din urma toarea luna calendaristica, dupa momentul in care a avut loc decesul lucratorului sau pensionarului, indiferent de data prezentarii cererii.

Suma cuvenita urmasilor este calculata in baza pensiei datorate lucratorului sau pensiei platite pensionarului decedat, aplicanduse procentele prevazute prin Legea nr.335/95:

- 60%, numai sot;

- 70%, numai un fiu;

- 80%, sot si un fiu sau doi fii, fara sot;

- 100% sot si doi sau mai multi fii; trei sau mai multi fii;

- 15% pentru orice alta ruda care are dreptul la pensia de urmas, in afara sotului, fiilor si nepotilor.

In situatiile in care nu sunt indeplinite conditiile de stagiu de cotizare, pot fi solicitate, in anumite conditii: indemnizatia pentru deces sau indemnizatia acordata intr-o singura transa.

- Indemnizatia pentru deces - este obligatoriu ca cererea pentru obtinerea indemnizatiei sa fie prezentata, in termen de un an de la data decesului lucratorului asigurat.

- Indemnizatie acordata intr-o singura transa (indennita una-tantum).

Urmasul lucratorului asigurat dupa 31.12.1995 si decedat, in conditiile in care nu se indeplinesc cerintele administrative necesare, poate solicita acordarea indemnizat iei intr-o singura transa, daca:

- Nu sunt indeplinite conditiile de stagiu de cotizare pentru acordarea pensiei indirecte;

- Nu are dreptul la rente acordate in cazul accidentului de munca sau bolilor profesionale, ca urma re a decesului respectivului lucrator;

- Obtine venituri inferioare limitelor prevazute pentru acordarea alocatiei sociale.

sursa: Biroul atasatului pentru probleme de munca de la Ambasada Romaniei

Comentarii 

 
0 #10 Florencia 12-11-2014 06:47
Interesant articol. Unde as putea afla mai multe despre ITALIA:
Cum se obtine pensia de urmas! (VEZI modalitatile de calcul)
? Multumesc!

My web-site ... Chestionare Auto: http://goo.gl/XCC2Ow
 
 
0 #9 DORINA SPIRIDON 17-08-2014 18:47
SINT ROMANCA,ACUM LOCUIESC IN ROMANIA,FOSTUL MEU SOT CETATEAN ITALIAN PENSIONAR A DECEDAT ACUM O LUNA SI NU STIU CUM POT INTRA IN POSESIA PENSIEI DE URMAS,BENEFICIA DE O PENSIE DIN GERMANIA DE 140 DE EURO SI O PENSIE SOCIALA DIN ITALIA,PINA VOI AJUNGE IN ITALIA AS DORI SA AFLU CE DREPTURI AM, MENTIONEZ CA ERAM SEPARATI DE 5 ANI ,DAR DIVORTUL NU A FOST FINALIZAT,VA MULTUMESC
 
 
0 #8 Patronato INAS 26-02-2014 15:40
Pensia d-voasta contributiva de urmas poate fi de 100 euro la care se adauga o diferenta sociala (adeguamento all'minimo-care se pierde daca plecati din Italia) in cazul in care in prezent aveti aprox. 500 euro pe luna. Va rugam ca pe viitor sa ne scrieti direct pe e-mailul nostru.
 
 
0 #7 Doina 26-02-2014 13:04
Va multumesc mult,
Deci pensia minima din Italia,este pensia pe care o primesti
cand ai dreptul de pensionare,iar pensia contributivea de urmas este pensia pe care o primesc eu.
Am inteles bine?
 
 
+1 #6 Patronato INAS 26-02-2014 12:01
Doamna Doina, daca va stabiliti definitiv in Romania se cere la INPS ca plata pensiei contributive de urmas sa fie facuta intr-un cont bancar din orasul d-vs. Atentie: pensia contributiva, nu pensia minima din Italia. Pentru mai multe informatii va rugam sa ne contactati la tel 004-0213105011 sau e-mail
 
 
+1 #5 Doina 26-02-2014 09:33
Primesc pensie de urmas de la statul italian sotul roman domiciliu in Italia acum decedat.
Locuesc in Italia
.Daca ma mut in Romania mai primesc pensia?
 
 
0 #4 Patronato Inas 26-01-2014 18:22
Daca veniturile din salariu impreuna cu veniturile di pensia de urmas nu depasesc anumite sume, vaduva/vaduvul poate primi pe viata pensia de la INPS. ne puteti contacta pentru mai multe informatii
 
 
0 #3 tica 26-01-2014 14:12
in aceasta perioada te poti angaja cu contract de munca fara sa-ti afecteze valoarea pensiei?
 
 
0 #2 Patronato Inas 21-01-2014 19:26
Sotiile primesc pensie de urmas pe viata (de la Statul Italian) cu conditia de a nu se recasatori, iar copiii pana la varsta de 18 ani sau de 26 ani daca isi continua studiile la o Universitate acreditata.
 
 
0 #1 tica ioana 08-01-2014 15:48
cat timp se primeste pensia de urmas in urma decesului unui lucrator? (italian)
 

Adaugă comentariu