TEAPA pentru asiguratii la sanatate!

Daca nu platesti la sanatate, ai aceleasi drepturi la servicii medicale ca si cel care plateste.

Pe acest principiu se vor baza asigurarile de sanatate dupa ce pachetul de baza de vservicii medicale va intra in vigoare.

Persoanele care nu platesc nimic la asigurarile de sanatate vor avea avea dreptul la aceleasi servicii medicale ca si cei care contribuie la fondul sanatatii. Cel putin asta este intentia Ministerului Sanatatii, care a pus semnul egal intre pachetul minim de servicii medicale, la care ar trebui sa aiba dreptul orice persoana si pachetul de baza care ar trebui sa le fie asigurat persoanelor care platesc asigurarile de sanatate.

Cu alte cuvinte, nu conteaua daca platesti sau nu la sanatate, pentru ca in final beneficiezi de aceleasi drepturi la asitenta medicala in oricare din cele doua tabere te-ai afla.

De altfel, si reprezentantii sindicatelor din sistemul sanitar atrag atentia asupra faptului ca forma actuala a pachetului de servicii medicale de baza ii dezavantajeaza pe angajati.

Potrivit reprezentantilor Solidaritatii Sanitare, ar fi necesara introducerea unui pachet minim de servicii medicale, a unui pachet de baza si a unui pachet de servicii complementare.

Acestia traga atentia ca, in momentul de fata, lansarea dezbaterilor pe tema pachetului de baza ascunde de fapt desfiintarea acestuia, cetatenii asigurati avand drept de facto doar la un pachet minim de servicii de sanatate, asemenea cetatenilor neasigurati, denumit in mod eronat pachet de baza.

In opinia Federatiei, eroarea pe care o face Ministerul Sanatatii consta in transformarea pachetului minim in pachetul de baza, ceea ce aduce la acelasi nivel drepturile la ingrijiri de sanatate ale cetatenilor care platesc asigurari de sanatate cu ale celor neasigurati. Federatia Solidaritatea Sanitara propune introducerea unui pachet minim de servicii medicale, a unui pachet de baza si a unui pachet de servicii complementare.