Ce sa mancam ca sa scapam de raceala?

Mancarea potrivita ne ajuta pentru a ne recupera rapid si a ne recapata vitalitatea

Atunci cand raceala ne face probleme, cand avem nasul infundat, dureri de cap, febra, slabiciune musculara, cu siguranta mancarea este ultimul lucru la care ne gandim. Insa a ne hrani si a ne hidrata corespunzator poate fi solutia pentru a ne creste imunitatea, a ne recupera rapid si a ne recapata vitalitatea. Chiar daca nu vom consuma cantitati mari de mancare, este important sa le consumam pe cele potrivite, care sa ajute organismul sa lupte cu boala.

Supa de pui – mai mult decat un leac al bunicii
Poate ca supa de pui ne poate parea un leac desprins din retetele bunicii, insa studiile de specialitate au validat efectele benefice ale supei asupra organismului atacat de raceala si gripa. Potrivit unui studiu publicat in jurnalul Chest, supa de pui are un usor efect antiinflamator, care reduce simptomele infectiilor tractului respirator superior. In plus, are un continut bogat de vitamine si minerale – gratie legumelor din compozitie – care intaresc imunitatea si este potrivita pentru primele zile de raceala, cand mancarurile solide sunt un adevarat cosmar pentru gatul iritat. Consumata calda, va calma gatul si caile respiratorii.

Proteinele ne redau energia
Proteinele sunt esentiale pentru a da energie si vigoare organismului, cu precadere atunci cand suntem bolnavi. Carnea slaba (cea de pui, spre exemplu), pestele, ouale, nucile si semintele sunt surse ideale de proteine. Mai multe decat atat, consumand alimente bogate in proteine beneficiem si de alti nutrienti care contribuie la intarirea sistemului imunitar, cum ar fi vitaminele B6 si B12. Vitamina B6 poate fi obtinuta din surse animale, cum ar fi carnea de curcan, ori vegetale, spre exemplu cartofii, spanacul si cerealele integrale. Vitamina B12 se gaseste in carnea rosie, peste si lapte.

Citricele activeaza sistemul imunitar
Citricele nu trebuie sa ne lipseasca atunci cand suntem raciti! In functie de preferinte, putem alege dintre portocale, grapefruit, lamai si lamai verzi. Fie ca le consumam ca atare, fie sub forma de suc (in special daca avem dificultati la inghitire), citricele sunt o sursa esentiala de vitamina C si flavonoide. Vitamina C ajuta sistemul imunitar si accelereaza vindecarea, unii cercetatori sugerand chiar ca vitamina C poate reduce perioada de boala si convalescenta. La randul lor, flavonoidele activeaza sistemul imunitar, pregatind organismul sa lupte cu boala.

Condimentele desfunda caile respiratorii
Atunci cand suntem raciti, congestia nazala este una dintre principalele probleme. Iar condimentele si mancarurile picante vin sa rezolve aceasta problema. Pe cat posibil, introduceti in „dieta de raceala” condimente precum ardeiul iute, hreanul si usturoiul. Acesta din urma ajuta nu doar la decongestionarea cailor respiratorii si combaterea racelii, gratie alicinei (agent antibacterian, antiviral si antifungic) pe care o contine, dar este si un binecunoscut antiinflamator si antioxidant natural.

Morcovii protejeaza mucoasele
Morcovii contin vitamina A, nutrient care protejeaza integritatea membranelor mucoase, cunoscute ca prima linie de aparare a organismului, si ajuta la prevenirea infectiilor. In plus, vitamina A este esentiala pentru sanatatea pielii – care poate avea de suferit atunci cand avem febra sau ne simtim deshidratati din cauza racelii. Vitamina A mai poate fi obtinuta si din alte surse vegetale, cele mai potrivite fiind, pe langa morcovi, spanacul, ardeii rosii si cartofii dulci.

Legumele verzi lupta cu infectia
Un alt nutrient cunoscut pentru efectele benefice asupra sistemului imun este glutationa (sau glutationul). Un nivel scazut de glutationa rezulta in lipsa de energie la nivel celular, inflamatie, o mai mare vulnerabilitate a celulelor, accelerarea procesului de inbatranire, rezistenta scazuta la boli. Pentru a putea beneficia de acest nutrient, trebuie sa consumam legume cu frunze verzi, cum sunt broccoli, varza si varza creata, conopida.

Ghimbirul calmeaza tusea si reduce febra
Parfumata radacina de ghimbir contine un numar impresionant de acizi esentiali (dintre care cel alfa linolenic, cel ascorbic), fibre, uleiuri esentiale, aminoacizi si minerale (dintre care magneziu, fosfor si zinc) si este folosita de multi pentru calmarea tusei si reducerea febrei, doua simptome binecunoscute ale racelii. Ghimbirul poate fi consumat ca si condiment (radeti o cantitate mica de radacina de ghimbir peste supa, spre exemplu) sau sub forma de ceai. Ceaiul de ghimbir se prepara din doua linguri de radacina proaspat rasa la o cana de apa fierbinte, lasand sa infuzeze timp de 5-10 minute.

Iaurtul intareste sistemul imunitar
Este cunoscut faptul ca 70% din celulele imune se gasesc in intestine, asa ca este important ca mediul intestinal sa fie „echipat” cu bacterii functionale atunci cand suntem raciti pentru a stimula proliferarea celulelor imune. Iaurtul este o sursa ideala de bacterii probiotice, acesti aparatori microscopici ai organismului. In plus, iaurtul contine calciu, care prin cresterea alcalinitatii corpului, contribuie la stimularea functiei imune. Virusii si bacteriile daunatoare se dezvolta mai repede intr-un mediu acid, astfel incat cresterea alcalinitatii organismului ajuta la combaterea eficienta a racelii.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.