Efectul credintei in Dumnezeu asupra oamenilor

Nivelul de devotiune religioasa al participantilor nu a afectat rezultatele niciunui experiment

Un nou studiu publicat de Asociatia Americana a Psihologilor releva cateva efecte interesante pe care credinta in Dumnezeu le are asupra oamenilor. Acestia au descoperit ca, atunci cand oamenilor le este mentionat conceptul de Dumnezeu, se disting doua reactii: o reducere a motivatiei acestora de a-si urma telurile si o amplificare a puterii de a rezista tentatiilor.

Conducatoarea studiului, dr. Kristin Laurin de la Universitatea din Waterloo, Canada, a explicat: „Mai mult de 90% din locuitorii planetei considera ca Dumnezeu sau o forta spirituala similara exista. Acesta studiu ofera primele dovezi empirice asupra faptului ca simpla mentionare a conceptului de Dumnezeu conduce la reducerea anumitor mecanisme de auto-reglementare, precum capacitatea de a urma propriile teluri, dar amplifica alte mecanisme, precum acela de a rezista tentatiilor”.
Studiul a constat in 6 experimente efectuate pe 353 de studenti, dintre care 186 erau femei, pentru a determina cum poate influenta conceptul de Dumnezeu motivatia persoanelor, inclusiv in randul celor care s-au declarat non-religioase.
Intr-unul dintre experimente, la care au luat parte studenti de la Facultatea de Inginerie, voluntarii au fost rugati sa creeze fraze corecte din punct de vedere gramatical folosind 4 cuvinte din seturi de cate 5. Unii au primit cuvinte cu conotatii religioase (precum „divin”, „sacru”, „spirit” si „profet”), in timp ce studentii din grupul de control au primit cuvinte neutre („minge”, „birou”, „cale” si „cutie”). Apoi, studentilor li s-a cerut sa formeze cat mai multe cuvinte intr-un interval de 5 minute, folosind o anumita combinatie de litere. Cercetatorii au determinat nivelul de motivare al studentilor prin numarul de cuvinte produse – cu cat erau mai motivati, cu atat au format mai multe cuvinte. Inainte de test, studentilor li s-a spus ca o buna performanta in cadrul acestuia ar putea prezice daca vor reusi intr-o cariera in inginerie.
Cu cateva saptamani inainte de acest test, studentii au fost intrebati daca sunt de parere ca factorii externi (precum alte persoane, fiinte, forte pe care nu le pot controla) le pot influenta cariera. Cercetatorii au descoperit ca persoanele care au declarat ca factori externi, precum Dumnezeu, pot influenta succesul lor in cariera au avut rezultate mai slabe in cadrul probei in care au folosit cuvinte religioase, decat in cea in care au folosit cuvinte neutre. In schimb, participantii care au declarat ca factorii externi nu le influenteaza cariera nu au prezentat diferente de rezultate intre cele doua sarcini.
Al doilea set de experimente a testat abilitatea participantilor de a rezista tentatiei dupa ce le-a fost amintit conceptul de Dumnezeu. Intr-unul dintre experimente, participantii care au declarat ca a consuma mancare sanatoasa este important pentru ei au mancat mai putine prajituri dupa ce au citit un pasaj despre Dumnezeu, in comparatie cu cei care au citit un pasaj care nu avea legatura cu divinitatea.
Participantii care au citit textul despre Dumnezeu au prezentat o mai mare vointa de a rezista tentatiilor care i-ar fi deturnat de la obtinerea unui tel important, precum mentinerea unei greutati sanatoase, gasirea unui partener pentru o relatie de durata sau dezvoltarea unei cariere de succes. Acest efect a fost observat doar in randul participantilor care isi declarasera credinta intr-o entitate omniscienta care ii observa atunci cand „calca stramb”.
Conform cercetatorilor, nivelul de devotiune religioasa al participantilor nu a afectat rezultatele niciunui experiment.

Sursa: Eurekalert

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.