Cu cat a scazut EURO de la inceputul anului

In perioada analizata leul si-a pastrat castigurile fata de finalul anului trecut. La finalul intervalului, aprecierea era de 5,7 bani fata de euro, 7,9 bani comparativ cu dolarul, respectiv de 6 bani fata de francul elvetian.

Perechile euro/leu si franc elvetian/leu au avut o evolutie calma, iar volatilitatea cursului a fost cuprinsa intre unu si doi bani. Mult mai agitat a fost raportul dolar/leu, ca o consecinta a fluctuatiilor monedei americane fata de cea europeana.
 
Euro a inceput perioada cu un maxim de 4,4692 lei, minimul de 4,4576 lei fiind atins in 3 martie, cand cotatiile au scazut pana la 4,4540 lei. Aprecierea leului a fost consecinta reducerii aversiunii fata de risc, investitorii fiind interesati de achizitia activelor care ofera randamente mai ridicate.
 
La finalul intervalului, media a fost stabilita la 4,4678 lei, intr-o sedinta in care tranzactiile s-au realizat intre 4,4610 si 4,4690 lei, cotatiile de la inchidere fiind de 4,4620 – 4,4650 lei.
 
Evolutia perechii euro/leu din urmatoarele saptamani poate fi una ceva mai agitata, in functie de deciziile care vor fi luate la sedinta de politica monetara a BCE, care se va desfasura joi, si care va fi urmata in 15 si 16 martie de intalnirea Comitetului de politica monetara al Rezervei Federale americane.
 
Cursul dolarului american a crescut in 2 martie la 4,1065 lei, maxim al ultimei luni, pentru a scadea la finalul intervalului analizat la 4,0690 lei, intr-o sedinta in care cotatiile au coborat de la 4,093 la 4,044 lei, influentate de evolutia perechii euro/dolar.
 
Media monedei elvetiene, care a fluctuat pe pietele internationale intre 1,083 si 1,095 franci/euro, a crescut la jumatatea perioadei la 4,1125 lei, maxim al ultimelor sase saptamani, pentru a o incheia la 4,1036 lei.
 
Pe pietele internationale, perechea euro/dolar a avut, in cea mai mare parte a perioadei, o evolutie descendenta, cotatiile scazand de la 1,0961 la 1,0826 dolari, minim al ultimei luni.
 
Finalul ei a fost mult mai agitat, iar euro a crescut pana la 1,1039 dolari, pietele americane inchizandu-se la 1,008 dolari. In ciuda faptului ca revenirea economiei americane este una solida, cum o arata si mentinerea somajului 4,9%, minim al ultimilor opt ani, investitorii nu cred ca Fed va majora dobanda dupa ce salariul orar a inregistrat o scadere luna trecuta.
 
Scaderea monedei americane a provocat o crestere a pretului unciei de aur, care a atins la finalul perioadei maximul ultimelor 13 luni, de 1.277,50 dolari.
 
Analiza cuprinde perioada 29 februarie – 4 martie.
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.