Garda de Mediu se pregateste de asalt asupra firmelor de tot felul. Controale la orice ora, chiar si sigilarea unor utilaje…

Garda de Mediu se pregateste de marirea efectivelor de comisari pentru situatia in care ar putea interveni cu controale aproape la orice firma din Romania. Asta daca un proiect de act normativ va deveni lege.

Proiectul prevede sporirea cu mult a puterii  Garzii de Mediu. O formulare interpretabila i-ar putea trimite pe comisarii de mediu la usa oricarei societati. Cat despre amenzi, se stie cat sunt de consistente. Iar administratorii firmelor vor fi pusi in situatia sa le arate comisarilor orice document li se cere. Comisarii vor putea sigila si utilaje, daca vor considera ca pot avea impact negativ asupra mediului. Vor putea opri si masinile in trafic, pentru controale.
 
Comisarii Garzii de Mediu  vor putea controla aproape orice firma care desfasoara „activitati care pot avea impact asupra mediului”, daca proiectul de lege va fi adoptat. In actuala formulare legislativa controalele se limiteaza la „activitatile cu impact asupra mediului”
 
„Modificarea este necesara intrucat articolul vorbeste de certitudinea impactului asupra mediului si necesitatea obtinerii de acte de reglementare, ori in realitate Garda Nationala de Mediu poate face verificari in vederea constatarii existentei unor fapte sesizate, sens in care activitatea desfasurata nu produce cu certitudine un impact asupra mediului dar poate fi apta sa deterioreze mediul. In cazul sesizarilor pentru activitati neautorizabile, verificarile afirmatiilor din sesizare presupun controlul unor activitati fara impact asupra mediului, dar care pot conduce la deteriorarea mediului conform art. 2 pct. 22 din OUG nr. 195/2005 privind protectia mediului. Modificarea propusa acopera controlul pentru intreaga paleta a activitatilor autorizabile cat si a celor neautorizabile, dar care pot deteriora mediul”, se arata in nota de fundamentare a proiectului.
 
In aceeasi nota de fundamentare se arata ca operatorul economic controlat va fi obligat sa puna la dispozitia comisarilor Garzii de Mediu orice document i se va cere, chiar daca acesta nu se refera la obligatiile de mediu. Chiar si documente contabile.
 
Daca proiectul va fi adoptat in forma acuala, numarul comisarilor de mediu va creste de la 823, cat sunt in prezent, la 889.  
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.