Dolarul continua sa scada

Mentinerea unei stari de nervozitate pe pietele financiare inainte de alegerile prezidentiale din SUA, provocata de temerile ca aceastea vor consemna victoria republicanului Donald Trump, afecteaza monedele emergente.

Conform analistilor pietele, inclusiv cele bursiere, sunt ingrijorate de investigatia FBI privind mesajele electronice private ale candidatului democrat Hillary Clinton, care ar putea schimba rezultatul alegerilor de saptamana viitoare.

Pe acest fond dolarul american a continuat sa piarda teren fata de principalele valute, astfel ca media lui a continuat sa scada, de la 4,0652 la 4,0569 lei, mai jos cu 8,3 bani fata de inceputul saptamanii trecute cand a fost atins maximul ultimelor noua luni de 4,1396 lei. Cotatiile din piata ale monedei americane au alunecat de la 4,063 la 4,043 lei.

Cursul euro a coborat usor, de la 4,5040 la 4,4993 lei, intr-o sedinta in care tranzactiile s-au realizat intre 4,498 si 4,507 lei iar cotatiile de la ora 14:00 erau de 4,496 – 4,499 lei.

Leul poate fi afectat in perioada urmatoare de masurile populiste adoptate inainte de alegerile parlamentare locale dar si de conjunctura externa marcata de apropierea alegerilor din SUA sau de Brexit.

Moneda elvetiana, care s-a apreciat acum doua zile pe pietele internationale la 1,075 franci/euro, maxim al ultimelor patru luni, fluctua ieri intre 1,078 si 1,08, astfel ca media acesteia a scazut de la 4,1787 la 4,1703 lei.

Monedele din regiune inregistrau mici scaderi fata de euro, cea poloneza la 4,314 – 4,328 zloti iar cea maghiara la 307,8 – 308,7 forinti.

Perechea euro/dolar crestea la 1,1072 – 1,1126 dolari, maxim al ultimelor trei saptamani. Decizia Comitetului de politica monetara al Rezervei federale americane de a nu majora dobanda sa cheie nu a surprins pietele, ele asteptand pentru astazi publicarea datelor referitoare la piata muncii din SUA dar si rezultatul alegerilor de saptamana viitoare.

Situatia incordata din viata politica americana a impins plasamentele investitorilor catre active considerate drept sigure.

Aceata a facut ca pretul unciei de aur sa urce la fixingul de miercuri seara la 1.304 dolari, maxim care nu a mai fost atins din 16 octombrie.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.