Leul incepe sa isi revina

Leul a avut in perioada analizata o evolutie descendenta in ciuda faptului ca alte monede din regiune s-au apreciat fata de euro.

Cursul monedei unice a crescut de la 4,5006, la inceputul intervalului, la 4,5337 lei, in data de 2 februarie, nivel ca re nu a mai fost atins de la finalul anului trecut, intr-o sedinta in care cotatiile au atins un maxim de 4,553 lei.

Deprecierea leului s-a datorat temerilor investitorilor ca situatia exploziva din tara nu isi va gasi o solutionare rapida, dupa ce sute de mii de români au protestat impotriva ordonantei de urgenta privind modificarea Codurilor penale.

La finalul perioadei media euro a coborât la 4,5156 lei, tranzactiile realizându-se intre 4,508 si 4,5310 lei. Aprecierea leului s-a datorat, conform analistilor, unor intrari speculative de capital pe piata titlurilor de stat românesti, cu scopul de a profita de cresterea sensibila a randamentelor acestora. Spre finalul zilei cotatiile au revenit pe crestere, la 4,518 – 4,521 lei.

In cazul in care protestele se vor reduce, dupa ce premierul Grindeanu a anuntat abrogarea OUG, este de asteptat ca euro sa revina spre pragul de 4,50 lei, care s-a conturat ca unul important inca de la inceputul anului. Insa o continuare a acestora va avea efecte negative, cursul putand sa atinga noi maxim istorice.

Dolarul american a avut o evolutie mai stabila, cursul sau fluctuand intre 4,1935 si 4,2075 lei, media de la finalul perioadei fiind stabilita la 4,2033, intr-o sedinta in care cotatiile din piata au fluctuat intre 4,187 si 4,216 lei.

Moneda elvetiana a aratat in ultima perioada o tendinta de apreciere pe pietele internationale, ea tranzactionandu-se in perioada analizata intre 1,064 si 1,071 franci/euro. Pe acest fond, media ei a fluctuat intre 4,2131 si 4,2444 lei, cea de la finalul intervalului fiind stabilita la 4,2181 lei.

Monedele din regiune au avut o evolutie apreciativa fata de euro. Cea mai buna performanta a avut-o cea poloneza care a scazut la sfarsitul perioadei pana la 4,288 zloti, fata de 4,339 zloti, la inceputul ei. Moneda maghiara a stagnat in apropierea pragului de 310 forinti.

Entuziasmul adus pe pietele internationale de victoria lui Donald Trump la presedintia SUA s-a estompat in ultimele saptamani, astfel ca euro a crescut, in perioada analizata, pana la 1,0819 dolari, maxim al ultimelor doua luni. La finalul intervalului tranzactiile de pe pietele internationale s-au realizat intre 1,0714 si 1,0798 dolari, cele americane inchizandu-se la 1,0782 dolari.

Scaderea dolarului poate fi pusa pe seama declaratiilor oficialilor americani referitoare la faptul ca acesta este supraevaluat, ceea ce creeaza probleme exportatorilor din SUA, dar si pe semnele de intrebare privind numarul majorarilor ale dobanda la care va recurge Rezerva Federala in cursul acestui an.

La intalnirea Comitetului de politica monetara al Fed de la jumatatea saptamanii trecute s-a decis mentinerea dobanzii in culoarul 0,50 – 0,75%, fara a se indica daca in cursul acestui an vor avea loc trei majorari, asa cum s-a conturat la finalul lui 2016.

Analiza cuprinde perioada 30 ianuarie – 3 februarie

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.