Leul nu tine pasul cu celelalte monede din regiune

Cresterea cererii de valuta din partea comerciantilor si semnele de intrebare privind scena politica locala au decuplat leul de trendul apreciativ al celorlalte monede din regiune.

Dupa aprecierea de circa un ban de marti, ieri cursul euro a crescut de la 4,5157 la 4,5217 lei. Dupa o deschidere la 4,516 lei, tranzactiile s-au realizat intre 4,513 si 4,523 lei, cotatiile de la ora 14:00 fiind de 4,519 – 4,522 lei.

Posibilitatea ca la jumatatea lunii viitoare sa asistam la o crestere a dobânzilor din SUA a declansat un nou raliu de crestere a dolarului fata de euro.

Astfel, cursul din piata locala a monedei americane a urcat de la 4,2854 la 4,3066 lei, maxim al ultimelor aproape doua luni, mai sus cu zece bani fata de finalul lui ianuarie, iar cotatiile fluctuau intre 4,277 si 4,308 lei.

Moneda elvetiana stagna pe pietele internationale la 1,063 – 1,065 franci/euro, iar cursul ei a urcat de la 4,2443 la 4,2519 lei.

Evolutia leului din urmatoarele luni va fi influentata, mai ales, de factorii externi. Pe plan local atrage atentia sondajul lunar “Barometrul Industrial” efectuat de IRSOP si SNSPA in randul managerilor din industrie. Acesta indica faptul ca luna ianuarie a fost una negativa pentru activitatea din industrie, fiind a doua luna consecutiva de contractie. O continuare a acestei tendinte ar putea afecta intreaga economie, avand in vedere ca industria are un aport la formarea PIB de 23-25%.

In regiune, moneda poloneza se aprecia fata de cea europeana la 4,288 – 4,3 zloti iar cea maghiara la 307,1 – 307,8 forinti.

Perechea euro/dolar a scazut pana la 1,0494 dolari, nivel minim al ultimelor sapte saptamani. Scaderea a avut loc in ciuda faptului ca politica de relaxare cantitativa a BCE isi arata roadele, inflatia din zona euro crescand luna trecuta la 1,8%, conform unui raport Eurostat iar indicele Ifo care masoara maralul intreprinzatorilor germani a cunoscut o redresare neasteptata.

Aceste date pozitive sunt umbrite de perspectivele politice europene, precum alegerile legislative din Olanda si cele prezidentiale din Franta, care ar putea fi castigate de eurosceptici. Aceasta ar ingreuna programul de redresare al Greciei, care trebuie sa achite pana in iulie rate restante de 7 miliarde euro.

Sunt folosite date si informatii disponibile pana la ora 14:00

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.