Euro sare din nou! Leul nu tine pasul cu celelalte monede din regiune

Euro a inregistrat un nou salt, leul fiind ceva mai anemic fata de celelalte monede din regiune. In ciuda cresterii cu 5,2% a PIB in primul trimestru, a mentinerii inflatiei la cele mai mici cote din Uniunea Europeana si a unei cereri solide de titluri de stat, ceea ce inseamna intrari mai mari de valuta, leul nu reuseste sa tina pasul cu celelalte monede din regiune, care s-au intarit fata de euro in ultime zile.

In spatele acestei evolutii stau neincrederea analistilor in cresterea neasteptata a economiei, ei considerand ca mentinerea unui consum atat de ridicat nu este sanatos, dar si declaratiilor recente ale guvernatorului Mugur Isarescu care a reiterat ideea ca nu exista spatiu pentru aprecierea leului.

Cursul monedei europene a urcat ieri de la 4,5476 la 4,5539 lei, intr-o sedinta in care cotatiile au sarit de la 4,549, la deschidere, pana la 4,559. Tranzactiile de la ora 14:00 se realizau la 4,557 – 4,56 lei.

Dolarul a continuat sa se deprecieze in fata principalelor valute, iar cursul acestuia a coborat de 4,1170 la 4,1039 lei, nou minim al ultimelor aproape sase luni si jumatate. Cotatiile din piata fluctuau intre 4,092 si 4,109 lei.

Moneda elvetiana se aprecia usor, la 1,091 – 1,093 franci/euro, dupa testarea de zilele trecute a pragului de 1,10. Astfel, cursul a crescut de la 4,1540 la 4,1712 lei.

In regiune, moneda poloneza reusea sa se aprecieze fata de euro pana la 4,151 dar revenea apoi spre maximul zilei de 4,198 zloti. Moneda maghiara se deprecia usor, la 309 – 310,4 forinti.

Perechea euro/dolar crestea la 1,108 – 1,1122 dolari, valori care nu au mai fost atinse din noiembrie trecut.

Aprecierea euro se datora gafelor facute de presedintele Trump, precum destituirea directorului FBI sau dezvaluirea unor informatii sensibile facute unor oficiali rusi, care au redus semnificativ increderea investitorilor in promisiunile de relansare a economiei americane, ceea ce ar putea determina Rezerva Federala sa amane procesul de majorare a dobanzii sale de politica monetara.

Pe de alta parte, moneda unica a beneficiat si de scaderea riscurilor politice din zona euro.

Renuntarea la plasamentele in dolari a readus pretul aurului pe creştere, care a urcat la fixingul de ieri dimineata de la Londra la 1.245 de la 1.220 dolari in urma cu circa o saptamana.

Radu Georgescu

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.