EURO atinge un MAXIM al ultimilor patru ani si jumatate

Chiar daca economia romaneasca duduie, faptul ca ea se bizuie mai mult pe consum, care la randul sau este stimulat de politica fiscala si salariala a guvernului PSD-ALDE, a redus semnificativ increderea investitorilor in leu.

De altfel, acestia au fost „stimulati” si de observatiile guvernatorului Mugus Isarescu, care considera ca nu exista prea mult spatiu de apreciere pentru leu.

La aceasta se adauga nemultumirile de pe pietele internationale referitoare la prestatia presedintelui Donald Trump. Reformele economice promise in campania electorala sunt aproape inexistente iar numarul gafelor politice se inmulteste aproape zilnic. De altfel, celebrele case de pariuri din Marea Britanie ii dau presedintelui american doar 45% sanse de a ramane in functie.

Finantele s-au imprumutat ieri cu 500 milioane lei pentru o scadenta de 3 ani, la un randament mediu de 1,86% pe an, in scadere fata de ultima licitatie din aceeasi emisiune, in timp ce cererea bancilor a fost de 1,84 miliarde lei.

Un astfel de succes echivaleaza de obicei cu o apreciere a leului.

Nu a fost cazul si ieri, cand cursul a crescut de la 4,5539 la 4,5729 lei, nivel maxim incepand cu data de 24 octombrie 2012.

Euro a depasit pragul de 4,56 lei inca de miercuri dupa amiaza iar tranzactiile de ieri s-au realizat intre 4,566 si 4,577 lei, cu cotatii la ora 14:00 de 4,568 – 4,571 lei.

Reamintim ca euro a depasit in urma cu cinci ani pragul de 4,6 lei, dar apoi s-a cantonat in culoarul 4,35 – 4,55 lei.

Dupa scaderea de miercuri la 4,1039 lei, nivel minim incepand cu noiembrie trecut, cursul dolarului a urcat la 4,1140 lei, in timp ce acesta a fluctuat intre 4,08 si 4,119 lei.

Neincrederea in dolar a provocat cresterea cererii de moneda elvetiana care s-a apreciat la 1,088 – 1,093 franci/euro, astfel ca media ei a urcat de la 4,1712 la 4,1971 lei.

Pe pietele internationale perechea euro/dolar continua sa creasca, atingand un maxim de 1,1172 dolari, nivel care nu mai fost atins din noiembrie.

Reamintim ca la inceputul lui ianuarie, cand increderea in Donald Trump a atins un varf, dolarul s-a apreciat fata de euro la un maxim al ultimilor 14 ani.

Radu Georgescu

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.