Leul a pierdut contactul cu monedele din regiune

Criticile adresate guvernului PSD-ALDE de Comisia Europeana sau, cel mai recent, FMI isi pun amprenta asupra evolutiei monedei nationale care de cateva saptamani a pierdut contactul cu celelalte monede din regiune, care au o tendinta neta de apreciere.

Perioada analizata a debutat cu un curs al euro de 4,56 lei, care a coborat in 25 mai la 4,5496 lei, ceea ce dadea sperante ca media va reveni spre 4,54 lei.

Finalul intervalului a readus insa leul pe scadere iar media a urcat la 4,5573 lei, intr-o sedinta in care tranzactiile s-au realizat intre 4,551 si 4,562 lei cu inchiderea in jurul pragului de 4,56 lei, care a devenit noua rezistenta pentru euro.

Revenind la criticile aduse politicilor fiscale si salariale, un raport recent al FMI observa ca „principalele riscuri pentru perspectivele economice vizeaza reducerea prudentei fiscale, care ar putea afecta negativ increderea pietei. Asta, impreuna cu tensiuni politice in creştere, ar putea eroda consumul şi investitiile, ar putea creşte costul de finantare a statului şi ar putea exercita presiuni asupra cursului de schimb, lucru care ar afecta bilanturile bancilor prin expunerile lor in valuta”.

Cursul dolarului american a fluctuat intre 4,0489, minim al ultimelor sase luni, si 4,0774 lei pentru ca la finalul perioadei media sa fie stabilita la 4,0641 lei, cand cotatiile din piata au fluctuat intre 4,053 – 4,084 lei.

Dupa o scadere de la 4,1875 la 4,1668 media monedei elvetiene a fost stabilita la finalul perioadei la 4,1860 lei, in conditiile in care aceasta a fluctuat pe pietele internationale intre 1,088 si 1,095 franci/euro.

Daca leul nu reuseste sa recupereze pierderile aparute de la finalul lunii martie, in schimb celelalte monede din regiune au o tendinta de apreciere fata de euro. Astfel, cea poloneza s-a intarit la finalul perioadei la 4,168 – 4,188 zloti iar cea maghiara 306,9 – 307,8 forinti.

Perechea euro/dolar a crescut la inceputul intervalului la 1,1268 dolari, maxim ce nu a mai fost atins din 9 noiembrie, imediat dupa alegerea lui Donald Trump drept presedinte. La finalul perioadei tranzactiile s-au realizat intre 1,1161 si 1,1235, pietele americane inchizand la 1,1181 dolari. Usoara apreciere a dolarului a aparut dupa revizuirea pe crestere a PIB-ului american din primul trimestru, ceea ce ar putea stimula Rezerva Federala sa majoreze dobanda sa cheie la jumatatea lui iunie.

Scaderea dolarului vine pe fondul inmultirii nemultumirilor privind modul in care este dirijata economia si societatea americana de Administratia de la Casa Alba. Aceasta dupa ce la inceputul anului, euro a atins minimul ultimilor 14 ani de 1,0341 dolari.

Evolutia actuala a euro ii face pe unii dintre analisti sa vorbeasca despre faptul ca el va avea cea mai puternica crestere anuala din 2007, cei de la ING estimand atingerea pragului de 1,20 dolari, dupa ce la sfarsitul lui 2016 se discuta despre paritatea dintre cele doua monede majore. Avansul puternic vine dupa deprecierea de 23% din ultimii trei ani.

Analiza cuprinde perioada 22 – 26 mai

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.