ZECI DE FERMIERI, afectati de pagubele produse MISTRETI!

Pagubele produse de porcii mistreti in culturile botosanenilor au devenit din nou o problema in judet. In fiecare an, acest tip de vanat da de furca agricultorilor, care se vad de cele mai multe ori in situatia de a fi neputinciosi in a-si apara munca.

Zeci de producatori agricoli din diferite zone ale judetului au readus in atentia prefectului Dan Slincu problema cu care se confrunta, astfel de situatii fiind prezentate si de primarii care au participat la sedinte de lucru cu reprezentantul guvernului in teritoriu. Acestia au reclamat ca mistretii parasesc fondul de vanatoare din lipsa de hrana si ataca, in numar tot mai mare, culturile oamenilor.

Discutiile au adus in atentie si migratia acestor animale din statele vecine, care pot parcurge si pana la 70 de kilometri pe zi, in contextul alertei de pesta porcina africana, focare existand de peste un an atat in Ucraina cat si in Republica Moldova.

Prefectul Dan Slincu a convocat o sedinta de lucru la care au participat reprezentanti ai Garzii Forestiere Suceava, Directiei Silvice, Comisariatul Judetean al Garzii de Mediu (CJGM), Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA), Directia Judeteana de Agricultura (DJA), Asociatia Judeteana de Vanatori si Pescari Sportivi (AJVPS) si Asociatia de Vanatoare si Pescuit „Vidra”, pentru a se ajunge la un set de masuri concrete pentru protejarea producatorilor agricoli. Mai ales ca acestia din urma nu reusesc sa primeasca despagubiri pentru culturile distruse de mistreti.

In acest sens, a fost incheiat un proces verbal prin care reprezentantii Garzii Forestiere si-au luat angajamentul ca la viitoarea sedinta pe aceasta tematica sa prezinte o situatie cu evolutia efectivelor de mistreti, a cotelor de recolta si a numerelor de exemplare recoltate dar si in ce priveste zonele de risc pe raza unitatilor administrativ-teritoriale si a fondurilor de vanatoare din judet.

De asemenea, toate autoritatile implicate vor participa la actiuni de prevenire, urmand ca, tot la urmatoarea sedinta, sa se stabileasca si un grafic de actiune.

Nu in ultimul rand, la primarii se vor transmite ghiduri cu privire la mijloacele de indepartat speciile de fauna de interes cinegetic permise de lege, cu ajutorul carora se va putea impiedica patrunderea exemplarelor pe culturile agricole.

Urmatoarea intalnire de lucru va avea loc la sfarsitul acestei luni.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.