Comitetul pentru Situatii de Urgenta, convocat in zona in care s-a identificat imbolnavirea de ANTRAX

Prefectul Dan Slincu a coordonat, miercuri dimineata, o sedinta a Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU), in format restrans, la Flondora, in comuna Manoleasa, zona in care s-a identificat imbolnavire de antrax atat la om cat si la animal.

La sedinta au participat reprezentanti ai Directiei Sanitar – Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA), Directiei de Sanatate Publica (DSP), Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU), Inspectoratul Judetean de Jandarmi (IJJ), Inspectoratul Judetean de Politie (IJP) si Serviciul Teritorial al Politiei de Frontiera (STPF).

Ca invitati au participat primarul comunei, Cristinel Arosculesei, medicul de familie si cel veterinar dar si mai multi locuitori din Flondora.

In cadrul sedintei s-au comunicat mai multe masuri, printre care amplasarea unui cort al ISU in apropierea pasunii, care va servi ca un centru de permanenta pentru autoritatile implicate in gestionarea situatiei si de informare pentru locuitori.

Politistii au amplasat doua filtre pe zonele Avrameni – Flondora si Stefanesti – Flondora dar si patru echipe mixte, formate din reprezentanti IJJ si IJP, care vor monitoriza zona din Manoleasa si vor functiona in trei schimburi.

Autoritatilor prezente la sedinta li s-a indicat locul in care a fost ingropat cadavrul conform procedurilor iar Minodora Vasiliu, directorul DSVSA, a specificat ca pana sambata noapte se vor mentine in vigoare masurile de interdictie impuse privind pasunatul dar si colectarea laptelui. In acest sens, atat medicul veterinar din Manoleasa cat si primarul comunei au dat asigurari ca se vor ocupa ca aceste masuri sa fie respectate cu strictete de catre cetateni, chiar daca au generat nemultumiri in randul acestora.

In acest sens, prefectul Dan Slincu a facut un apel la intelegere si calm, cetatenii intelegand riscurile la care se supun in caz contrar. Mai mult, reprezentantul guvernului in teritoriu a luat legatura si cu sotia barbatului diagnosticat cu antrax, aceasta mentionand ca nu si-a dat seama ca bovina sacrificata ar fi fost bolnava pentru ca a fost vaccinata.

Intre timp au fost transmise si rezultatele de la Institutul Cantacuzino, care au confirmat diagnosticul barbatului. In cazul tinerei inca nu s-a formulat un raspuns.

Prefectul judetului a luat decizia organizarii sedintelor de CJSU in format restrans, in fiecare zi, pana la sfarsitul saptamanii iar seful DSVSA a facut apel la cetateni sa comunice imediat medicului veterinar in cazul in care constata schimbari de comportament la animalele pe care le detin.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.