Obligatiile proprietarilor de culturi agricole si silvice pentru a preveni PAGUBELE produse de MISTRETI

Garda Forestiera Suceava informeaza cetatenii ca in conformitate cu prevederile HOTARARII nr. 1679 din 10 decembrie 2008 privind modalitatea de acordare a despagubirilor prevazute de Legea vanatorii si a protectiei fondului cinegetic nr. 407/2006, precum si obligatiile ce revin gestionarilor fondurilor cinegetice si proprietarilor de culturi agricole, silvice si de animale domestice pentru prevenirea pagubelor, ANEXA Nr. 3: OBLIGATII ce revin proprietarilor culturilor agricole si silvice si al animalelor domestice, pentru prevenirea pagubelor ce pot fi cauzate de exemplarele din speciile de fauna de interes cinegetic,

Pagube produse de mistreti

Art. 1 Pentru prevenirea pagubelor ce pot fi cauzate de exemplarele din speciile de fauna de interes cinegetic, proprietarii culturilor agricole si silvice au urmatoarele obligatii:
a)sa declare si sa inregistreze suprafetele pe care sunt infiintate culturile agricole, potrivit legii;
b)sa aiba elaborate amenajamente silvice in vigoare, potrivit legii;
c)sa solicite in scris persoanei juridice care gestioneaza fauna de interes cinegetic intreprinderea de actiuni pentru prevenirea pagubelor la culturile agricole si/sau vegetatiei forestiere, in perioadele in care acestea sunt frecventate pentru hrana de exemplare din speciile de fauna de interes cinegetic;

d)sa amplaseze in culturile agricole sau silvice expuse mijloace de indepartat exemplarele din speciile de fauna de interes cinegetic (fixe sau miscatoare), fizice ori chimice, permise de lege, cu ajutorul carora vor alunga sau vor impiedica patrunderea exemplarelor din speciile de fauna de interes cinegetic in interiorul culturilor.

Gard electric
Mijloacele de indepartat mistretii admise de lege sunt imprejmuirile, garduri electrice, si substante repelente cum ar fi armacol.

Repelentii sunt lichide sau substante solide care, prin proprietatile lor organoleptice indeparteaza animalele. Este o modalitatea ecologica de a indeparta animalele fara a le face rau. Se aplica prin pensulare, prin pulverizare sau prin presarare in functie de modul de prezentare a produsului. Repelentii sintetici sunt mai eficienti si au o remanenta mai mare decat cei naturali, conform unor studii comparative.

Toti repelentii sintetici repeleaza aproape 100% pentru primele 2 ore, produsele naturale sunte eficiente pentru 30-60 minute, si trebuie reaplicate constant. Aceste solutii se aplica prin pensulare, prin pulverizare sau prin presarare, in functie de modul de formulare al produsului.

Repelentii se bazeaza foarte mult pe crearea de senzatii neplacute animalului caruia i se adreseaza. La inceput se trateaza mai des, apoi din ce in ce mai rar pana ce animalul considera suprafata tratata ca fiind neplacuta si deranjanta.

comunicat, Garda Forestiera Suceava

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.