Suparare in randul studentilor medicinisti ieseni. Se pregatesc de proteste

Studentii medicinisti ieseni vor protesta miercuri, 21 iunie, de la ora 11:00, pe esplanada din fata UMF Iasi impotriva mult-criticatei decizii a Universitatii de a mari taxele de scolarizare. Un eveniment deja creat pe reteaua de socializare Facebook a strans peste 600 de participanti.

In urma sedintei Senatului Universitatii de Medicina si Farmacie „Gr. T. Popa” din Iasi din 14 iunie, cei 40 de membri prezenti au votat in unanimitate majorarea taxelor de scolarizare ale studentilor, fara ca studentii sa fie consultati in prealabil. In speranta ca aceasta va trece neobservata, decizia se afla la pozitia 10 punctul d) pe ordinea de zi, la categoria , „Diverse”. Taxa pentru studentii romani a crescut de la 6.000 de lei la 7.500 de lei.

Decizia a starnit nemultumirile studentilor, cu atat mai mult cu cat a fost tinuta in secret pana luni, cand documentele au fost publicate pe site-ul institutiei, iar secretariatele au informat studentii cu privire la majorarea taxelor si stabilirea unor noi obligatii financiare fata de universitate.

Mai mult, revolta tinerilor priveste si decizia recenta prin care actuala conducere a UMF doreste ca prezenta la cursuri sa devina obligatorie, iar absentele sa se plateasca, in conditiile in care studentii sunt profund nemultumiti de calitarea anumitor cursuri, iar amfiteatrele institutiei nu pot asigura locuri pentru toti studentii unei serii.

In acelasi timp, printre nemultumiri se numara si faptul ca manualul de rezidentiat este in vigoare in aceeasi forma deficitara ca anul precedent, cu aceleasi erori si perle, materialele de studiu din cadrul universitatii lipsesc sau nu reusesc sa suplineasca necesarul, iar materialele igienico-sanitare absolut indispensabile personalului sanitar (sapun, hartie igienica, uscatoare de maini, etc.) nu sunt disponibile in spatiile universitatii, inlesnind transmiterea de boli. Dincolo de aceste lipsuri, coruptia este in continuare in floare, in ciuda unor anchete ale DNA. Studentii reclama faptul ca practicile precum „cumpararea” examenelor sau a grilelor sunt inca intalnire in randul profesorilor, fiind sustinute mai ales de catre studentii straini.

Sunt asteptati la protest si viitorii studenti ai UMF Iasi, actualii elevi, fie proaspetii absolventi si medici rezidenti.

„Avand in vedere disproportia dintre calitatea actului educational si taxele solicitate, multi studenti sunt determinati sa isi urmeze ulterior cariera de medic in afara granitelor tarii, pentru a beneficia de o pregatire adecvata si a «recupera» ceea ce nu au putut invata in anii anii de facultate. Daca ar exista intradevar respect fata de student si fata de societate in general, conducerea institutiei s-ar asigura, inainte de toate, ca viitorii medici sunt bine pregatiti, nu duc lipsa de materiale, sunt tratati in mod egal, fara discriminari pe baza de venituri si, cel mai important, ca nu sunt cufundati in datorii pentru a-si urma visul de a fi la dispozitia pacientilor. Insa, aparent, acest respect nu exista decat la cativa profesori cu adevarat dedicati care ne determina sa ramanem in tara si sa ne luptam pentru un sistem de sanatate eficient!” a declarat Teodora Rotaru, studenta in cadrul UMF Iasi.

„In ultimul timp, deciziile luate in Senatul Universitatii au fost luate fara un dialog real cu studentii. Cei mai multi dintre acestia nu inteleg cum se reflecta o eventuala marire de taxe in conditiile precare de studiu deja existente: amfiteatre supraaglomerate, grupuri sanitare lipsite de elemente igienico-sanitare esentiale, lipsa de dotari a salilor de laborator. Consider ca aceasta atitudine, de a face cunoscute taxele de scolarizare cu o luna inainte de examenul de admitere si la finalul perioadei de sesiune este una care sfideaza viitorii si actualii studenti ai UMF Iasi, punand parintii acestora in fata necunoscutei de a asigura o suma mai mare de bani, intr-un timp mult prea scurt. Este necesar ca astfel de decizii sa fie luate cu cel putin sase luni sau un an inainte, in urma unor consultari cu studentii, iar necesitatea acestora sa fie fundamentata. „ a declarat Dragos Balanici, student in cadrul UMF Iasi.

„Cresterea taxelor nu este corelata cu vreun plan de a stimula calitatea actului educational din UMF Iasi. Este inadmisibil ca o asemenea masura, contrara bunelor moravuri si logicii, sa treaca de sedinta Senatului fara nici un fel de discutii, in unanimitate. Interesul studentilor de cine este reprezentat? Ne aflam in fata unei hotarari ce nu poate fi ocolita si acceptata ca atare. O cerere de clarificare a situatiei din partea studentilor reprezentanti ar fi trebuit sa vina prompt, cand hotararea a fost supusa dezbaterii. Sau poate si acest drept vine doar in schimbul unui plic cu bani? Este o reala disproportie intre veniturile mentionate de persoanele din conducerea institutiei in declaratiile de avere si nevoile pe care le invoca, majorand taxele pe spatele studentilor, iar fenomenul coruptiei inca este puternic in aceasta universitate. „ a declarat Cosmin-Teodor Cotos, vicepresedinte al Ligii Studentilor.

„Pregatirea si sustinerea viitorilor medici reprezinta o problema de siguranta nationala, avand in vedere ca anual, din universitatile de medicina si farmacie, ies fie absolventi de buna-credinta dar care, din pacate, nu sunt pregatiti corespunzator, iar pe de cealalta parte ies absolventi care si-au trecut toate examenele prin frauda, cu scopul ilicit de a dobandi o calificare medicala care sa le asigure bunastarea financiara. Cine ne apara pe noi, cetatenii de rand, de malpraxisul fostilor studenti care au terminat facultatea prin mita si copiatul grilelor, iar acum ocupa o pozitie de doctor sau farmacist? Din pacate, deja se resimt consecintele grave ale acestui fapt, iar autoritatile universitare il ignora complet! „ a declarat Silvian-Emanuel Man, presedinte al Ligii Studentilor.

comunicat

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.