Canicula mobilizeaza autoritatile. Vezi ce au de gand sa faca

Tinand cont de atentionarile meteorologilor privind temperaturile ce vor avea efect de canicula in urmatoarele zile, Ministerul Afacerilor Interne a convocat azi in videoconferinta Comitetele Judetene pentru Situatii de Urgenta (CJSU).

Ministrul MAI, Carmen Dan, a solicitat in aceste conditii comunicare permanenta intre institutii dar si monitorizare si verificare in teritoriu daca masurile ce se impun pe timp de canicula sunt si duse la indeplinire.

Primarilor li s-au solicitat amplasarea de puncte de prim ajutor in zonele vulnerabile si asigurarea de spatii ventilate iar angajatorilor li s-a atras atentia sa respecte normele legale privind asigurarea conditiilor optime la serviciu a angajatilor, precum si reducerea programului de lucru, daca se impune.

De asemenea, vor fi verificate rezervele de apa iar Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) va avea in atentie posibilele incendii de vegetatii.

Au fost trasate masuri si catre Serviciul de Ambulanta, sa suplimenteze echipajele in cazul in care va fi nevoie.

Autoritatile vor informa in permanenta si populatia despre unele masuri pe care trebuie sa le ia pe timp de canicula, cum ar fi consumul de fructe si legume, de apa, adoptarea unei tinute lejere, subtire si deschisa la culoare, sau evitarea deplasarilor si expunerii la soare intre orele 11:00 si 18:00, mai ales in cazul persoanelor varstnice, a copiilor si a persoanelor care sufera de diferite afectiuni.

La nivel judetean, potrivit colonelului Cristian Amarandei, seful ISU, atat in Botosani cat si in Dorohoi vor fi amenajate puncte de prim ajutor, in zonele pietonale si in apropierea pietelor.

De asemenea, situatia va fi monitorizata in permanenta, avand in vedere ca judetul Botosani se va afla de maine sub Cod Galben de canicula.

Meteorologii avertizeaza insa ca acesta va putea deveni Cod Portocaliu pe toata zona Moldovei, pe parcursul zilei de sambata.

Mai mult, tinand cont ca urmatoarele zile vor fi cele mai calduroase din istoria masuratorilor, meteorologii iau in calcul si emiterea unui Cod Rosu in anumite zone ale tarii.

De sambata, vremea se va schimba radical iar pe parcursul zilei de duminica vor putea avea loc fenomene violente, fapt pentru care reprezentantii Institutului National de Hidrologie vor putea emite avertizari.

In cadrul CJSU de la Botosani s-a amintit si faptul ca de maine, locuitorii comunei Flondora – Manoleasa isi vor putea scoate animalele la pasunat, dupa aproape o luna in care acestea au fost tinute in propriile curti, cu exceptia exploatatiei persoanei care a fost diagnosticata cu antrax.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.