NOUL PROGRAM DE GUVERNARE afecteaza leul

Rezolvarea rapida a crizei guvernamentale, presedintele Iohannis acceptand numirea noului premier al coalitiei PSD-ALDE, a redus presiunea asupra leului, care atinsese minime ale ultimilor cinci ani fata de euro.

Cursul euro a scazut de la 4,5733, la inceputul perioadei, la 4,5503 lei, cotatiile din piata atingand un minim de 4,547 lei.

Sfarsitul intervalului a readus euro pe crestere, media fiind stabilita la 4,5539 lei, intr-o sedinta in care tranzactiile s-au realizat intre 4,55 si 4,57 lei, cu inchiderea la 4,557 lei.

Schimbarea de directie s-a datorat cresterii tensiunilor din piata, dupa ce PSD a prezentat noul sau program de guvernare care a bulversat mediul de afaceri datorita schimbarii multor paradigme fiscale, semn ca bugetul nu poate acoperi nenumaratele promisiuni din campania electorala din 2016.

Dolarul inregistreaza una dintre cele mai slabe evoluţii trimestriale din ultimii sapte ani fata de alte valute majore. Aceasta s-a reflectat si in piata locala, unde cursul a scazut de la 4,0906 la 3,9857 lei, nivel minim incepand cu 5 octombrie 2016. La finalul perioadei, media a fost anuntata la 3,9915 lei, cotatiile fluctuand intre 3,987 si 4,003 lei.

Media monedei elvetiene, care s-a depreciat pe pietele internationale de la 1,085 pana la 1,095 franci/euro, a coborat de la 4,2046 la 4,1610 lei, dar incheiat intervalul la 4,1655 lei.

Perechea euro/dolar a inceput perioada la 1,1172 si a incheiat-o la 1,1445 dolari, maxim care nu a mai fost atins din mai 2016. Pietele americane au terminat saptamana la 1,1441 dolari.

Deprecierea dolarului s-a datorat comentarilor venite din partea liderilor marilor banci centrale, care au sugerat ca a venit timpul pentru cresterea dobanzilor si incetinirea masurilor de relaxare cantitativa, prin intermediul carora a fost injectata lichiditate in piete.

Mario Draghi, presedintele BCE, a declarat ca nu mai exista motive de a mentine dobanda la minimul istoric de aproape 0% si ca volumele de lichiditate injectate in piata ar trebui reduse treptat. A urmat anuntul facut de Comisia Europeana privind cresterea luna aceasta a indicelui de incredere al consumatorilor si al directorilor din zona euro la 111,1 fata de 109,2 in mai, cel mai ridicat nivel atins din august 2007.

Analiza cuprinde perioada 26-30 iunie.

Radu GEORGESCU

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.