STRIGAT DE DISPERARE pentru reabilitarea Teatrului „Mihai Eminescu”! (VIDEO)

Teatrul Mihai Eminescu Botosani - asa cum l-a lasat fostul primar Ovidiu Portariuc

Problema reabilitarii Teatrului „Mihai Eminescu” este una foarte importanta pentru municipiul Botosani atat din punct de vedere cultural, cat si financiar. Iar acum, cand Ministerul Dezvoltarii anunta demararea Programului National de Dezvoltare Locala (PNDL2), este un prilej numai bun pentru a sustine proiectul de reabilitare si modernizare a teatrului.

Asa cum se stie lucrarile de reabilitare si modernizare a Teatrului „Mihai Eminescu” au inceput in anul 2014, dupa ce, in iunie 2012, Catalin Flutur a lasat „la cheie” proiectul celui care i-a luat locul in functia de primar al municipiului Botosani, Ovidiu Portariuc. Insa, in 2015, au aparut ceva probleme la structura de rezistenta a cladirii, iar lucrarile au fost sistate. In urmatorii ani, s-a vazut lipsa de experienta si de studii in domeniul administratiei locale primarului de atunci Ovidiu Portariuc. De doi ani de zile, Teatrul „Mihai Eminescu”, din „templul artei” din zona Botosanilui a ajuns sa fie o ruina in mijlocul orasului.

In 1912 se punea piatra de temelie al acestui edificiu cultural construit dupa planul arhitectului Grigore Cerchez si care se putea compara, prin proportii si bogatie a ornamentatiei, cu Teatrul National din Iasi. Si, culmea ironiei, a fost finalizat dupa doi ani, pe 21 decembrie 1914 avand inaugurarea oficiala a cladirii.

Dupa bombardamentul din 8 aprilie 1944, cladirea Teatrului „Mihai Eminescu” a fost partial distrusa. Iar istoria locala parca vrea, din nou, „sa bata obrazul” guvernantilor actuali: intre 1956 si 1958, teatrul este reconstruit, cladirea fiind radical transformata. Adica, tot in doi ani de zile.

Actualul primar al municipiului Botosani, Catalin Flutur, acuza fosta administratie locala condusa de Ovidiu Portariuc ca nu a avut initiativa de a contracta un imprumut de aproximativ 18 milioane ron care sa remedieze problemele aparute la structura de rezistenta a cladirii. Si astfel, nici proiectul de reabilitare si modernizare a Teatrului „Mihai Eminescu”, realizat din fonduri europene, nu ar fi fost afectat. Mai mult, daca lucrarile nu vor finalizate pana la 31 decembrie 2018, municipalitatea va trebui sa dea si cele 5 milioane de euro primite de Uniunea Europeana.

„Pur si simplu a fost lipsa de initiativa si de interes pentru acest edificiu cultural. Primarul de atunci ar fi trebuit sa discute cu managerul de proiect pentru gasirea de solutii in vederea rezolvarii acestei probleme, iar acesta din urma ar fi trebuit sa negocieze cu reprezentantii Uniunii Europene pentru a face o suplimentare de fonduri, din bugetul local, cu care sa se poate continua lucrarile. Se facea un credit de aproximativ 18 milioane de lei, iar problema ar fi fost rezolvata. Asa, daca nu finalizam lucrarile, vom fi nevoiti sa returnam cei 5 milioane de euro luati de la UE. In aadministratia trecuta s-au luat credite, dar pentru alte lucruri marunte, cum ar fi realizarea unor ziare pentru prezentarea realizarilor. Iar unul dintre credite are si o dobanda foarte mare si acum am negociat pentru o refinantare”, a explicat primarul Catalin Flutur.

Profitand ca judetul Botosani are 7 parlamentari ai partidului de guvernamant, edilul a purtat discutii cu acestia pentru a fi sprijinit in obtinerea de fonduri din cadrul PNDL 2. Insa a fost refuzat. Chiar senatorul PSD Doina Federovici i-a sugerat edilului sa acceseze un imprumut de la Trezoreria Statului pe o perioada de 20 de ani, la o dobanda mult mai mare fata de ce ofera bancile comerciale.

Un alt motiv invocat de senatorul social-democrat a fost acela ca proiectul depus de municipalitate nu se incadreaza in conditiile PNDL2, fiindca prin acest program sunt finantate in principal proiecte ce vizeaza retelele de apa, canalizare, dispensare medicale, crese etc. si este putin probabil ca municipalitatea sa primeasca bani, din moment ce, pentru acelasi proiect, a fost acordata o finantare europeana, in exercitiul financiar 2007-2013.

Culmea este ca tocmai ministrul si vicepremierul Sevil Shhaideh o contrazice pe Doina Federovici.

„Programul finanteaza proiecte diverse, de infrastructura educationala, de sanatate si de mediu, sportiva, social-culturala si turistica, administrativa si de acces la caile de comunicatie.

Obiectivele de investitii care pot fi finantate in cadrul programului trebuie sa vizeze lucrari de realizare/extindere/reabilitare/modernizare, respectiv dotare, pentru unul dintre urmatoarele domenii specifice:

• sisteme de alimentare cu apa si statii de tratare a apei;

• sisteme de canalizare si statii de epurare a apelor uzate;

• unitati de invatamant preuniversitar, respectiv: gradinite, scoli generale primare si gimnaziale, licee, grupuri scolare, colegii nationale, scoli profesionale, scoli postliceale, unitati de invatamant special de stat;

• unitati sanitare;

• drumuri publice clasificate si incadrate, in conformitate cu prevederile legale in vigoare, ca drumuri judetene, drumuri de interes local, drumuri comunale si/sau drumuri publice din interiorul localitatilor;

• poduri, podete sau punti pietonale;

• obiective culturale de interes local, respectiv biblioteci, muzee, centre culturale multifunctionale, teatre;

• platforme de gunoi;

• piete publice, comerciale, targuri, oboare;

• modernizarea bazelor sportive;

• sediile institutiilor publice ale autoritatilor administratiei publice locale, precum si a institutiilor publice din subordinea acestora;

• infrastructura turistica dezvoltata de autoritatile publice locale ca instrument de punere in valoare a potentialului turistic local, pentru obiectivele de investitii aflate in proprietatea publica sau privata a unitatilor administrativ-teritoriale sau in administrarea acestora”, se arata in comunicatul emis de Ministerul Dezvoltarii pe data de 16 iunie 2017.

Pe site-ul Ministerului Dezvoltarii este prezentat Programul National de Dezvoltare Locala dar si obiectivul prioritar al acestuia.

Cititi-l cu atentie: „Obiectivul prioritar ale PNDL este finalizarea tuturor obiectivelor finantate prin alte programe inchise in prezent precum si sprijinirea autoritatilor publice locale in prioritizarea finantarilor astfel incat Romania, in integralitatea ei, sa devina un spatiu construit eficient, in care toti locuitorii sa aibe acces egal la resurse, sa beneficieze de cresterea calitatii vietii si sa se faciliteze dezvoltarea comunitatilor functie de potentialul acestora si de strategiile de dezvoltare durabila, pe principii de competitivitate si coeziune teritoriala. Programul este dedicat realizarii unor obiective de investitii de infrastructura de dimensiuni reduse ca volum care nu indeplinesc criterii de eligibilitate pe programe cu finantare europeana sau la care este imperios necesara finalizarea acestora pentru respectarea unor angajamente asumate de Romania in cadrul Uniunii Europene.”

Se pare ca ar fi vreo doi parlamentari PSD care vor sa-l ajute pe primarul Catalin Flutur, dar le este frica sa iasa din linia trasata de partid. Si anume, punerea de piedici in finalizarea proiectelor de catre edil, chiar daca acestea sunt in interesul botosanenilor, pentru ca asa vor putea sa-l combata pe Catalin Flutur in perspectiva alegerilor locale din 2020. Asadar, interesul de partid este mult mai important decat cel al cetatenilor din Botosani.

Si acest lucru a fost dezvaluit chiar de consilierul local PSD, Mihai Tincu, cand s-a referit la deschiderea Parcului de Agrement Cornisa.

„Acest parc va fi deschis la anul. Adica in vara anului 2018 pentru ca lucrarile la acest parc nu sunt finalizate. Asta am hotarat noi si, deocamdata, avem majoritate in Consiliul Local”, astea au cuvintele rostite de Mihai Tincu intr-o sedinta de Consiliu Local.

Acest consilier local nu a vrut sa explice de ce, cu un an in urma, inainte de alegerile locale din iunie 2016, primarul Ovidiu Portariuc, alaturi de membrii PSD Botosani, spunea ca Parcul de Agrement este gata si poate fi deschis.

Revenind la Teatrul „Mihai Eminescu”, criza politica provocata de PSD a facut ca prima varianta a listei cu proiectele ce vor fi finantate prin PNDL2 sa fie retrasa de fostul premier Sorin Grindeanu. De aceea, orice interpelare a unuia dintre cei 7 parlamentari ai Puterii sau orice interventie la noul Guvern PSD este in beneficiul botosanenilor.

Primul pas a fost facut de deputatul PNL Cristian Achitei, care a avut o interpelare in Camera Deputatilor.

„Folosesc toate parghiile aflate la dispozitia unui parlamentar de opozitie pentru ca teatrul nostru sa fie finalizat. Am sustinut in Parlamentul Romaniei, declaratia politica care a avut ca tema necesitatea alocarii de fonduri pentru Consolidarea si Restaurarea Teatrului Mihai Eminescu din municipiul Botosani, prin includerea in cadrul Programului National de Dezvoltare Locala”, a declarat deputatul liberal Cristian Achitei.

VIDEO


Asa ca municipalitatea mai are o sansa sa obtina bani de la Guvernul Romaniei pentru a transforma ruinele din centrul orasului in „templul artei” din Botosani, asa cum era numit Teatrul „Mihai Eminescu” in perioada interbelica.

Adrian DIMITRIU

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.