SANCTIUNI ASPRE pentru fermierii care ard miristile si resturile vegetale pe terenul arabil!

Agricultorii care utilizeaza teren arabil nu trebuie sa arda miristile si/sau resturile vegetale rezultate dupa recoltarea culturilor, inclusiv miristile sau iarba ramasa dupa cosirea pajistilor temporare, precum si vegetatia pajistilor permanente.

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza fermierii cu privire la obligatia de a respecta normele de ecoconditionalitate (GAEC 6.2), conform carora este interzisa arderea miristilor si a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum si a vegetatiei pajistilor permanente.

In conformitate cu prevederile Ordinul ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale, al ministrului mediului, apelor si padurilor si al presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor nr. 352/636/54/2015 pentru aprobarea normelor privind ecoconditionalitatea in cadrul schemelor si masurilor de sprijin pentru fermieri in Romania, cu modificarile ulterioare, este interzisa arderea miristilor si a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum si a vegetatiei pajistilor permanente, obiectivul acestei conditii fiind mentinerea materiei organice in sol si prevenirea poluarii atmosferei, prin aplicarea masurilor de gestionare minima a miristilor si resturilor vegetale, precum si mentinerea unui nivel minim de intretinere a solului prin protejarea pajistilor permanente.

Agricultorii care utilizeaza teren arabil (inclusiv pajisti temporare) nu trebuie sa arda miristile si/sau resturile vegetale rezultate dupa recoltarea culturilor (paie de cereale paioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapita s.a.), inclusiv miristile sau iarba ramasa dupa cosirea pajistilor temporare, precum si vegetatia pajistilor permanente.

Agricultorii care utilizeaza pajisti permanente nu trebuie sa arda vegetatia, inclusiv iarba ramasa dupa cositul pajistilor.

Pentru agricultorii care nu respecta conditia GAEC 6.2 se vor aplica reduceri ale cuantumului total al schemelor de plati si al masurilor de sprijin, conform modului de aplicare a sanctiunilor pentru nerespectarea normelor de ecoconditionalitate, indiferent de suprafata arsa.

APIA a incheiat un Protocol de colaborare cu Garda Nationala de Mediu (GNM) si cu Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) privind actiunile de monitorizare a modului de respectare de catre fermieri a bunelor conditii agricole si de mediu referitoare la arderea miristilor si a resturilor vegetale pe terenul arabil si la arderea pajistilor permanente.

Astfel, se urmareste, prin actiuni comune, reducerea cazurilor de ardere a miristilor si a vegetatiei prin sanctionarea celor care incalca aceste dispozitii, de catre toate cele trei institutii semnatare ale protocolului.

Ca urmare a numarului mare de incendieri din anii precedenti, ca masura de prevenire si combatere a fenomenului, APIA a luat decizia ca nerespectarea normelor de ecoconditionalitate sa fie incadrata la gravitate mare si sa-i fie atribuita sanctiunea maxima in acest sens, prevazuta de Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 privind finantarea, gestionarea si monitorizarea politicii agricole comune si de Ordinul ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr. 999/2016 privind aprobarea sistemului de sanctiuni administrative pentru ecoconditionalitate aplicabil schemelor si masurilor de sprijin pentru fermieri incepand cu anul 2016.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.