SFATURI pentru a nu pica in plasa „aventurilor online”

Inainte de aparitia Internetului, oamenii obisnuiau sa se intalneasca prin intermediul familiei, prietenilor, scolii, muncii sau in cadrul intalnirilor si evenimentelor publice. Asta se intampla acum din ce in ce mai rar, datorita fenomenului de online dating, care prinde tot mai mare avant.

In opinia psihologului Andra Tanasescu, dezvoltarea retelelor de socializare online a devenit atat o binecuvantare, cat şi un blestem pentru multi dintre tinerii sau persoanele mai in varsta care doresc sa-şi gaseasca jumatatea.

„Traim intr-o epoca a vitezei in care totul a devenit fast-food: de la mancare, citit, socializat, condus, sex sau chiar iubire. Totul se petrece pe fuga şi am uitat sa ne bucuram de fiecare actiune in parte, am uitat sa privim actiunile pe toate partile pentru a putea lua o decizie rationala. Pe de o parte, serviciile de intalnire online reprezinta o binecuvantare mai ales pentru persoanele mai timide, care au nevoie de un timp de acomodare cu cealalta persoana, ca mai apoi intreaga socializare sa avanseze la stadiul de relatie reala. De cealalta parte, statisticile au demonstrat ca majoritatea persoanelor care au apelat la serviciile de intalnire online, au ramas dezamagiti de experienta pe care au trait-o atunci cand au stabilit o intalnire reala. Multi au motivat cu faptul ca, in mediul online, oamenii adopta un comportament ideal, iar cand ajung fata in fata, comportamentul lor difera uneori radical”, explica psihologul Andra Tanasescu.

Categoriile de persoane pe site-urile de online dating

Specialistul in relatii de cuplu considera, pe aceste website-uri, in functie de anumite matrice conversationale, se pot distinge foarte usor cateva categorii de persoane sau, mai degraba, cateva categorii de intentii, astfel:

Persoanele retrase, timide. Aceasta categorie este formata din persoane care, in fata calculatorului, sunt foarte dezinvolte, stabilesc foarte rapid teme de discutii, se simt confortabili in conversatiile online, insa, odata ajunşi la o intalnire reala, intampina mari probleme de comunicare. Intr-un final, se vor axa doar pe discutii online si vor refuza intalnirile fata in fata, preferand sa converseze cu persoane care se afla in alta zona geografica.

Aventurierii online. „Persoanele care cauta sa obtina sex usor, vor sa experimenteze cat mai mult, fara sa fie nevoiti sa se implice emotionala, sunt poate cel mai usor de depistat. Inca de la primele schimburi de cuvinte, vor trece direct la subiectul dorit de ei şi vor face propuneri directe, sperand ca din 10 persoane abordate, macar una sa rezoneze cu intentiile lor. Aceste persoane sunt fie cei care pur si simplu nu doresc o relatie, fie persoane care au fost ranite si carora, din frica de a fi raniti din nou, le vine mai usor sa aiba relatii de scurta durata, fara implicare emotionala, bazate doar pe satisfacerea nevoilor fizice, de sex. Una dintre problemele care apare in cazul online dating-ului este aceea a celor care isi doresc o relatie serioasa si se confrunta cu persoane care cauta doar o aventura de o noapte. Semnalele din fericire sunt destul de evidente, insa putini sunt cei care trec dincolo de dorinta lor intensa de conexiune reala si observa aceste semnale. Sunt extrem de multe persoane care incep conversatiile cu aluzii sexuale si cu glumite pe aceasta tema. Este firesc pe de-o parte ca sexul sa apara printre primele subiecte abordate. O relatie incepe de la atractie, primul contact determina daca exista sau nu atractie, iar o relatie fara conexiune sexuala nu poate functiona bine pe termen lung”, afirma psihologul Andra Tanasescu.

Precautii. „Am intalnit persoane care chiar trateaza intreaga idee de online dating ca pe o analiza de piata. Fac statistici, calculeaza procente, rate de conversie si aproape ca intocmesc rapoarte lunare pentru a determina care sunt sansele ca urmatoarea persoana sa fie cea «potrivita», care le este rata de succes etc. In situatia aceasta, deja se depaseste cu mult limita intre dorinta de a gasi ceva autentic si robotizarea efectiva a oricarei abordari si creare a unei conexiuni”, explica psihologul Andra Tanasescu.

Sfaturile specialistului pentru persoanele care apeleaza la serviciile de online dating

Daca am decis totuşi sa apelam la ajutorul site-urilor online de intalniri, specialistul ne recomanda sa fim foarte atenti la cateva aspecte, pentru a nu cadea in capcanele intinse de oameni care nu cauta o relatie serioasa, ci vor doar sa se distreze.

Buna cunoastere si constientizare de sine. „Inainte de a patrunde in lumea acestor retele online, este recomandat sa ne punem urmatoarele intrebari: Care imi sunt nevoile, dorintele reale, ce tip de relatie imi doresc, cu ce tip de persoana vreau sa imi petrec timpul?, Cum ar arata aceasta persoana, cum ar vorbi, cum s-ar comporta, cum vreau sa ma simt cu persoana respectiva? Este foarte important sa luam in calcul toate aceste elemente – de la aspectul fizic, la comportament, mod de gandire, pana la modurile in care vrei sa te simti in prezenta ei/lui”, declara psihologul Andra Tanasescu.

Atentie sporita la ce spun ceilalti! „Atunci cand cunoaştem o persoana in mediul virtual, ii putem cunoaşte intentiile reale daca suntem atenti la subiectele pe care le abordeaza cel mai frecvent. Se duce mult catre ideea de relatie si conexiune reala? Multe dintre discutii sunt profunde sau superficiale? Toate sau majoritatea discutiilor par mai degraba tentative de a ajunge la sex, superficiale, fara dorinta de implicare? Este foarte important sa urmarim toate indiciile pe care le ofera persoana cu care vorbim si sa luam o decizie rapida, astfel incat discutia sa nu escaldeze in directii nedorite de noi”, afirma psihologul Andra Tanasescu.

Stabileşte-ti foarte clar intentiile şi comunica-le şi celeilalte persoane! „Nu e rau sa ne dorim doar o aventura online, la fel cum nu e rau sa ne dorim o relatie serioasa cu o persoana pe care am cunoscut-o in mediul online, insa e bine sa ne stabilim de la inceput ce ne dorim cu adevarat: o aventura sau o relatie serioasa? La fel cum nu ne dorim sa fim pacaliti de alte persoane, la fel şi noi trebuie sa fim sinceri şi transparenti cu privire la intentiile noastre. Daca vrem doar o aventura, cu singuranta exista persoane care au aceleaşi intentii, iar sinceritatea ne va scuti de timp pierdut şi dezamagiri”, este de parere Andra Tanasescu.

Atunci cand facem o alegere, sa ne asumam decizia luata! „Deschid discutia, aleg, se intalnesc si isi asuma aceasta alegere. Acesta este cursul firesc! In realitate, sunt persoane care, din cauza nesigurantei, a curiozitatii, a lipsei de claritate in ceea ce isi doresc, ajung sa se vada cu mai multe persoane in paralel si se impart intre potentialii parteneri. In aceasta situatie, intervine confuzia, indecizia, energia se disperseaza si riscul cel mai mare este ca persoana care face asta sa ajunga sa fie epuizata, sa nu mai stie ce sa aleaga si sa se piarda complet in jocul acesta”, conchide psihologul Andra Tanasescu.

Andra Tanasescu, vicepresedinte al Asociatiei „Generatia Iubire” si al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica INLPSI, este psiholog, trainer NLP si consultant Panorama Sociala. A urmat studiile in psihologie, avand formarea in terapia de cuplu si familie. Cu experienta de instructor de dans, fiind atrasa de conexiunea dintre minte, emotii si corp, urmeaza o formare in terapia prin dans si miscare. Dupa ani de experienta in training si sustinerea evenimentelor corporate, ofera prin imbinarea psihologiei, cu NLP-ul si tehnici de constientizare si conectare corporala, o experienta completa de auto-cunoastere si evolutie personala.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.