DUBLU STANDARD AL CALITATII. In Romania, Fanta are mai putin suc de fructe, iar Milka, mai multe E-uri!

Toate aceste rezultate au fost obtinute in urma unui studiu organizat pentru a demonstra existenta dublului standard de calitate intre produsele comercializate in Romania si aceleasi produse comercializate in alte tari.

InfoCons – Asociatie pentru Protectia Consumatorilor a organizat acest studiu, in urma caruia au fost identificate doua produse cu diferente in lista de ingrediente si valori nutritionale, respectiv Fanta Portocale – Bautura racoritoare carbogazoasa cu suc de portocale si Milka Ciocolata cu lapte.

Fanta Portocale

In cazul bauturii racoritoare, in urma analizei produselor din 3 tari, au fost sesizate diferente cu privire la continutul de suc de fructe:

– Romania: minim 5% suc de portocale, din concentrat; aditivi alimentari: 5;

– Marea Britanie: 3.7% suc de portocale si 1.7% suc de citrice, din concentrat; aditivi alimentari: 8;

– Spania: 8% suc de portocale, din concentrat; aditivi alimentari: 10;

Specialistii de la Clinica de nutritie KiloStop ne avertizeaza cu privire la E-urile regasite in aceste produse.

„Cu cat numarul de aditivi alimentari este mai mare, cu atat ficatul nostru are mai mult de munca in a-i elimina. Observam ca in Anglia si Spania gasim specificatia: «contine o sursa de fenilalanina». Fenilalanina este un aminoacid care se afla in compozitia indulcitorului aspartam. Exista o afectiune genetica numita fenilcetonurie care reprezinta incapacitatea organismului de a metaboliza fenilalanina. Fenilcetonuria este o afectiune grava care poate duce la retard psihic daca nu este tratata de timpuriu. De aceea, produsele care contin aceasta substanta trebuie sa aiba pe ambalaj un avertisment in acest sens”, au explicat specialistii de la Clinica de nutritie KiloStop.

Pe de alta parte, se poate observa ca raportul este inversat in ceea ce priveste continutul de carbohidrati (zahar) si cel de calorii.

„Dupa cum se poate vedea pe eticheta, are 0 nutrienti, adica 0 proteine, 0 grasimi bune, 0 carbohidrati buni. Singura sursa de carbohidrati este din zaharuri simple. Aceste zaharuri au fost candva carbohidrati complecsi, benefici pentru organism, insa mana omului a inlaturat din acestia fibrele alimentare, vitaminele si mineralele si astfel au ramas doar zaharuri simple, rele. Corpul nostru absoarbe rapid aceste zaharuri, care se depun foarte usor sub forma de grasime, determina cresteri si scaderi bruste ale glicemiei (a zaharului din sange), influentand astfel intr-un mod negativ apetitul. Cu alte cuvinte pot creste senzatia de foame. Zaharul nu este altceva decat un hot de nutrienti. El nu numai ca aduce in corp doar calorii goale, ci pentru a fi metabolizat consuma din rezervele de vitamine si minerale ale organismului. Asadar, pe langa faptul ca Fanta nu ne aduce niciun beneficiu nutritiv, ea ne mai si consuma din cantitatea de vitamine si minerale pe care o avem in corp”, au completat specialistii de la Clinica de nutritie KiloStop.

Milka Ciocolata cu lapte

In ceea ce priveste produsul Milka Ciocolata cu lapte alpin, in urma analizei produselor din 2 tari, principala diferenta pe care o observam se refera la numarul de aditivi alimentari. Astfel, la produsul din Romania, a fost adaugat suplimentar, pe langa lecitina din soia, aditivul Poliglicerol (E476), acesta avand rolul de a inlocui partial ingredientul de o calitate superioara, dar mai costisitor, „unt de cacao”. Insa specialistii recomanda ca sa se evite consumul frecvent al aditivului E476 sau utilizarea acestuia in alimentatia copiilor.

Cele doua produse, chiar daca aduc acelasi aport caloric, 530kCal/100g, prezinta mici diferente in ceea ce priveste continutul de nutrienti. Se constata astfel ca, desi continutul de grasimi este mai mic in cazul produsului gasit pe piata din Romania, respectiv 29g/100g, comparativ cu 29.5g/100g ce se regasesc in produsul din Spania, acesta ascunde in fapt o cantitate mai mare de grasimi saturate, respectiv 18g/100g, comparativ cu 17.5g/100g. Facand diferenta, reiese un continut diminuat al grasimilor bune din produsul comercializat in Romania, respectiv 11g/100g, fata de produsul echivalent din Spania (12g/100g).

Diferente pot fi sesizate si in ceea ce priveste continutul de glucide (mai mare la produsul comercializat in Romania), de proteine (mai mic la produsul comercializat in Romania) si sare (mai mic la produsul comercializat in Romania).

Rezultatele complete ale studiului pot fi citit AICI.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.