VEZI cum poti recunoaste un Accident Vascular Cerebral!

Specialistii atrag atentia ca o persoana din 6 va suferi un accident vascular cerebral la un moment dat, pe parcursul vietii. Medicii spun ca recunoasterea rapida a semnelor AVC si prezentarea imediata la un spital specializat cresc sansele de supravietuire si reduc rata dizabilitatilor.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Creierului, in editia din acest tema aleasa a fost Accidentul Vascular Cerebral (AVC). La nivel mondial, 6 milioane de decese sunt atribuite AVC in fiecare an. In Romania, un numar de aproximativ 60.000 persoane sufera anual un AVC, iar peste 54.000 mor din cauza acestei boli.

AVC apare atunci cand unul dintre vasele de sange care iriga creierul se sparge (AVC hemoragic) sau este blocat de un cheag sangvin (AVC ischemic). In timpul unui AVC, celulele nervoase din apropiere sufera din cauza lipsei oxigenului si a nutrientilor, ceea ce poate duce la dizabilitati permanente.

Stilul de viata nesanatos este principala cauza a accidentului vascular cerebral.

„O mare parte a accidentelor vasculare cerebrale pot fi evitate prin constientizarea si eliminarea factorilor de risc. Studiul InterStroke a demonstrat ca 10 factori de risc influentabili sunt responsabili pentru aparitia a 91% dintre accidentele vasculare cerebrale. Printre acestia, se numara hipertensiunea arteriala, sedentarismul, dislipidemia, dieta dezechilibrata, obezitatea abdominala, fumatul, consumul de alcool, diabetul zaharat, bolile cardiace si diversi factori psiho-sociali”, a afirmat dr. Gabriel Tatu-Chitoiu, presedintele Societatii Romane de Cardiologie.

„Hipertensiunea arteriala este cel mai important factor de risc care poate fi modificat, fiind implicata in jumatate dintre accidentele vasculare cerebrale. Asadar, controland tensiunea arteriala, realizam si preventia unei mari proportii din accidentele vasculare cerebrale. In acelasi timp, trebuie sa se stie ca pacientii cu fibrilatie atriala au un risc de 5 ori mai mare de a suferi un AVC. 15% din totalul AVC apar pe fondul fibrilatiei atriale. Aceste accidente sunt mai severe decat cele care nu se asociaza cu fibrilatia atriala. La randul lor, hipertensiunea arteriala si fibrilatia atriala pot fi prevenite si controlate prin adoptarea unui stil de viata sanatos (efort fizic, dieta, mentinerea greutatii corporale). Educatia pentru sanatate, de la cele mai mici varste, este esentiala pentru prevenirea AVC, dar si a altor boli cardio-metabolice”, a explicat dr. Gabriel Tatu-Chitoiu.

Screening-ul pe scara larga pentru fibrilatia atriala asimptomatica la persoanele in varsta de peste 65 de ani, urmat de tratamentul cu noile anticoagulante orale, ar putea reduce costurile accidentelor vasculare cerebrale si dizabilitatea asociata acestora.

Incepand cu anul 2012, ghidurile Societatii Europene de Cardiologie au recunoscut intaietatea noilor anticoagulante orale in preventia AVC la pacientii cu fibrilatie atriala, considerand ca acestea au eficacitate mai mare si sunt cost-eficiente, in comparatie cu alternativele clasice. 27 din 28 de tari europene compenseaza tratamentul cu noua generatie de anticoagulante orale.

In cazul unui AVC, pacientul trebuie transportat la spital cat mai repede cu putinta, preferabil in decurs de o ora, pentru a evita decesul si dizabilitatile.

„Prezentarea rapida la un spital specializat in tratamentul AVC, dupa aparitia simptomelor, si tratamentul instituit precoce maximizeaza sansa de succes terapeutic si de recuperare post-AVC. Mijloacele de tratament pentru accidentul vascular cerebral s-au perfectionat continuu in ultimii 15 ani, de la introducerea trombolizei intravenoase si pana la mijloace mai sofisticate, precum trombectomia endovasculara. Pacientii cu AVC au o sansa mai buna de a supravietui dupa un prim episod, in comparatie cu generatiile anterioare. In acelasi timp, pacientii trebuie sa fie constienti ca, daca nu-si schimba stilul de viata care a determinat aparitia primului accident vascular cerebral, posibilitatea unei recidive ramane crescuta. De asemenea, este esential ca un pacient cu AVC sa respecte intocmai tratamentul prescris de medic la externarea din spital dupa un accident vascular cerebral”, a declarat dr. Armand Frasineanu, medic neurolog la Spitalul Clinic Colentina din Bucuresti.

„Societatea romaneasca are nevoie mai mult ca oricand de programe de preventie atat pentru bolile cerebro-vasculare, cat si pentru alte patologii cronice. Accesul la noua generatie de anticoagulante orale este obligatorie pentru prevenirea accidentului vascular la pacientii cu fibrilatie atriala. Fiind un tratament care se ia timp de zeci de ani, este important sa fie compensat. In acelasi timp, este necesara imbunatatirea politicilor de acces la servicii medicale si psiho-sociale pentru pacientii cu accident vascular cerebral, pentru evitarea dizbilitatilor. Este important sa-i redam societatii pe acesti oameni, nu sa-i transformam in asistati social”, a declarat Radu Ganescu, presedintele Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania.

Recunoasterea unui accident vascular cerebral se poate face folosind metoda FAST (Face, Arms, Speech, Time), dezvoltata de World Stroke Foundation. Acestea sunt semnele care trebuie urmarite:

1. rigiditate intr-o parte parte a fetei, de obicei la nivelul gurii si a ochilor

2. inabilitatea de a ridica ambele brate

3. probleme cu vorbitul sau inabilitatea de a comunica

In cazul in care sunt observate aceste simptome, trebuie apelat cat mai repede numarul de urgenta 112 sau persoana respectiva trebuie transportata la cel mai apropiat spital. Fiecare minut pierdut in timpul unui accident vascular la nivelul unei artere mari a creierului, cum este artera cerebrala medie, inseamna: aproximativ 1.9 milioane de neuroni pierduti, 14 milioane de sinapse pierdute, distrugerea a 12 km de fibre nervoase mielinizate, creierul unui pacient cu AVC ischemic imbatraneste cu 3,6 ani la fiecare ora fara tratament.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.