Concerte, calatorii, vernisaje, reprezentatii de teatru si film in cel mai nordic oras din Romania!

Mai sunt 20 de zile pana cand va fi dat startul unei noi editii a Festivalului Zilele Nordului. Aflat la editia a IV-a, evenimentul se va desfasura si in localitatile Pomarla si Hiliseu.

Festivalul Zilele Nordului se pregateste de start. Concerte, calatorii, vernisaje, workshopuri, reprezentatii de teatru, film si conferinte au loc in perioada 17-20 august la editia a IV-a a festivalului Zilele Nordului.

Evenimentele au loc in cel mai nordic oras din Romania, Darabani, dar si in localitatile Pomarla si Hiliseu, iar accesul la concerte este liber. Pentru cei care vin din alte orase si vor sa descopere frumusetile Nordului sunt puse la dispozitie locuri in camping si la pensiunile din zona.

„Avem o noua ocazie sa exploram Nordul, nu numai prin participarea la concerte si activitati culturale si sportive de tot felul, ci chiar si prin excursii. Tururile Nordului ne duc in acest an prin Delta Nordului, prin vechile capitale ale Moldovei si pe trasee istorice si traditionale din regiune. Și in acest an Zilele Nordului vor fi aventura verii pentru multi tineri din Iasi, Cernauti, Chisinau, Botosani, Suceava, dar si din alte regiuni ale tarii. Îi asteptam cu o agenda spectaculoasa, cu doua campinguri cu toate dotarile si cu o oferta gastronomica speciala: produse traditionale din Moldova si preparate marca Street Food Festival”, a declarat Stefan Teisanu, presedintele Asociatiei Nord, organizatorul festivalului.

Muzica, tururi ghidate, calatorii si arta la ZN17

Moonlight Breakfast, Coma, Taraf de Caliu, JazzyBIT, The Kryptonite Sparks, Sunet Fin, C.A.L.I. Quartet, Trees Orchestra si Bulz Brotherz aduc la festival muzica rock, funk, jazz, electro, hip-hop si fusion, intr-un line-up propus si promovat de Radio Guerrilla. Concertele au loc in Poiana Teioasa, la Conacul Bals din Darabani si in amfiteatrul in aer liber din Pomarla.

Pasionatii de fotografie pot participa la un workshop in Codrii Hertei cu fotograful satului romanesc, Sorin Onisor, ciclistii sunt invitati la MTB Maratonul Nordului, iar calatorii se vor indragosti de Nord dupa tururile ghidate pe traseele fostei capitale Siret, in Delta Nordului, la Cetatea Doamnei, la o sezatoare in Pomarla si o piata traditionala in Hiliseu. Înscrierile vor incepe curand pe site-ul festivalului, www.zilelenordului.ro.

Programul festivalului

In prima zi de festival, 17 august, din balconul Conacului Bals din Darabani se vor auzi acordurile de jazz, funk & soul ale trupei C.A.L.I. Quartet, castigatorii trofeelor Sibiu Jazz Festival in 2014 si Jazz in the Park in 2016. Coma, una dintre cele mai iubite si apreciate trupe rock, canta in Poiana Teioasa, acolo unde in zilele urmatoare vor concerta Moonlight Breakfast, Taraf de Caliu, Trees Orchestra, Sunet Fin, The Kryptonite Sparks si Bulz Brotherz.

In plus, in ultima zi de festival concerte vor avea loc si la Pomarla, satul facut faimos in epoca de Anastasie Basota, boierul care a intemeiat aici o scoala de elita printre ai carei profesori s-au numarat Eminescu si Slavici. Pomarla gazduieste in splendidul sau amfiteatru in aer liber o seara de concerte marca Zilele Nordului cu celebrul in toata lumea Taraf de Caliu, trio-ul jazz si rock JazzyBIT si The Kryptonite Sparks, trupa de suflet a festivalului, care aduce o combinatie de indie rock, alternative, funk, avant-prog si pop-rock.

Inchiderea festivalului va avea loc duminica, 20 august, la Conacul Bals cu un concert JazzyBIT, una dintre mai bune trupe de jazz din Romania, un trio energic care combina jazz si rock. Formatia a castigat premiul Fundatiei Muzza din Bucuresti pentru debut in 2013 si a ajuns in finala European Jazz Award la Tuscia Jazz Festival.

Descopera Nordul la MTB Maratonul Nordului

Editia a VII-a a MTB Maratonul Nordului are loc in 20 august, iar startul se ia de la Pomarla. Traseul e de dificultate medie si trece prin padurile intinse de langa localitatile Pomarla si Hiliseu, in apropierea izvoarelor raului Jijia (la granita cu Ucraina), traseul ajunge la biserica monument de la Hiliseu, iar finish-ul este tot la Pomarla.

Ciclistii au de ales intre tura lunga de 51 de km si cea scurta de 31 de km. Participantii care se inscriu pana in 5 august primesc tricoul tehnic in kitul de start, iar castigatorii au la dispozitie premii in bani in valoare de 5.000 lei.

In plus, cei mai rapizi concurenti pot contribui la Fondul de Biciclete, din care se vor cumpara biciclete copiilor nevoiasi din zona. Inscrieri la MTB Maratonul Nordului se fac online pe http://maratonulnordului.ro.

Campania 100 pentru Nord strange bani pentru Scoala Veche

Accesul la concerte este liber, iar organizatorii Zilelor Nordului vor sa lase ceva bun in urma dupa fiecare editie. In acest an comunitatea ZN este asteptata sa sustina cu donatii in bani sau in materiale de constructii lucrarile de reparatii strict necesare la Scoala Veche din Darabani. Necesarul de materiale de constructii este publicat pe site-ul festivalului, iar suma necesara pentru efectuarea lucrarilor de reparatii este de 150.000 de lei.

Donatiile pot fi facute in contul RO13 RNCB 0301 1477 1126 0001 (in lei) al Asociatiei Nord, deschis la Banca Comerciala Romana, Agentia Darabani. Donatia recomandata este de 100 de lei de persoana.

In anii trecuti, a fost creat Muzeul Nordului de la Darabani si parcul Poiana celor Patru Stejari ai lui Stefan cel Mare de la Teioasa, s-a dat o mana de ajutor la salvarea Casei Memoriale George Enescu de la Mihaileni si s-au finantat programele Scolii Populare de Arta si Civilizatie Romaneasca de la Cernauti.

Despre Zilele Nordului

Zilele Nordului este un festival de muzica, arte si calatorii gazduit la Darabani, cel mai nordic oras din tara, aflat pe coltul celor trei frontiere: Romania, Ucraina si Republica Moldova. Sub sloganul Radacinile Cresc, Zilele Nordului mobilizeaza comunitatile locale si diaspora in proiecte ambitioase de dezvoltare durabila prin cultura, care cresc an de an increderea in sine a comunitatii si interesul publicului larg de a vizita regiunea de Nord.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.