PESTA PORCINA AFRICANA a bagat autoritatile in alerta!

Urmare aparitiei unui focar de pesta porcina africana pe teritoriul tarii, in Satu Mare, prefectul judetului Botosani a reactivat Comitetul Local de Combatere a Bolilor.

In cadrul acestei intruniri, care s-a desfasurat la Institutia Prefectului, membrii comitetului au dispus mai multe masuri si au intarit starea de alerta maxima.

In conditiile in care s-a pus accent pe ce se poate face ca focare de pesta porcina africana sa nu apara si pe teritoriul judetului Botosani, prefectul Dan Slincu a adresat un apel in randul tuturor membrilor comisiei sa colaboreze si sa comunice in permanenta dar si tuturor primarilor din judet, sa respecte normele in vigoare si sa se achite de indatoririle pe care le au, printre care si asigurarea unor puturi seci, in eventualitatea ingroparii cadavrelor de animale. Reprezentantul guvernului in teritoriu a solicitat si Politiei de Frontiera sa intensifice, alaturi de lucratorii vamali, controalele din punctele de granita.

Pentru prevenirea aparitiei bolii pe teritoriul judetului Botosani, conducerea Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) a impus mai multe masuri de precautie, printre care crotalierea tuturor porcinelor din exploatatii si inscrierea in Baza Nationala de Date prin grija medicului veterinar, supravegherea zilnica a porcinelor din exploatatie si comunicarea catre medicul veterinar in regim de urgenta a oricaror cazuri de imbolnavire sau efectuarea miscarii porcinelor din si in exploatatii numai cu acordul autoritatii veterinare competente.

S-a interzis si cresterea porcilor domestici la nivelul stanelor amplasate in apropierea mediului silvatic, dar si achizitionarea si introducerea in exploatatii a alimentelor de origine animala si furaje din Ucraina si Republica Moldova.

Transportul animalelor destinate abatorizarii se va efectua numai cu mijloace auto autorizate sanitar-veterinar, insotite de declaratie de efectuare a actului de dezinfectie.

Mai mult, DSVSA, impreuna cu Inspectoratul Judetean de Politie (IJP), vor intensifica toate controalele din trafic, in vederea respectarii masurilor de prevenire a introducerii bolii in judetul Botosani.

Pesta porcina africana nu este transmisibila la om. Aceasta este o boala foarte infectioasa, fara tratament sau vaccin, care afecteaza speciile domestice si salbatice de porcine. Simptomele pestei porcine sunt febra ridicata de 40-42 grade, inrosirea pielii, scaderea apetitului, apatie, cianoza, lipsa de coordonare motorica si moartea subita a animalelor.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.