COSTEL ȘOPTICĂ, senator PNL: „Reducerea paturilor din spitale trebuie corelată cu disfuncţiile majore existente în sănătate”

„În timp ce Guvernul actual își arogă anumite succese ce țin de creșterea economică și reducerea șomajului, situația din sănătate și educație este în continuare dezastruoasă, iar aceste două domenii, alături de infrastructură, reliefează cu adevărat progresul unei națiuni”, a afirmat președintele PNL Botoșani, senatorul Costel Șoptică.

Parlamentarul liberal s-a referit, de această dată, punctual, la starea precară a sistemului sănătății românești, confruntat, printre numeroase alte neajunsuri, și cu un proces ireversibil de reducere a paturilor din spitale. În acest sens, Costel Șoptică s-a adresat oficial ministrului Sănătății, Florian Bodog, căruia i-a cerut explicații referitoare la înghesuiala nejustificată din unitățile medicale.

„România are un număr ridicat de paturi de spital raportat la mia de locuitori, respectiv un procent mult mai mare faţă de alte ţări europene. Potrivit normelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, este necesar ca ţara noastră să implementeze un proces de reducere a numărului paturilor din spitale, până se va ajunge la o medie de 5,2% la mia de locuitori. Această operaţiune a început deja anii trecuţi, însă se pare că România încă nu a ajuns la numărul optim”, a subliniat senatorul Costel Șoptică, în interpelarea parlamentară înaintată ministrului Sănătății.

Având în vedere această situaţie, liderul PNL Botoșani a solicitat răspuns din partea conducerii Ministerului Sănătății la câteva întrebări preocupante pentru fiecare cetățean de bună credință: „1. Câte paturi vor fi reduse până la sfârşitul anului în curs la nivel naţional, precum şi în unităţile spitaliceşti din judeţul Botoşani?; 2. Câte paturi au fost desfiinţate în spitalele din România, şi specific din Botoşani, după anul 1990?; 3. Care este stadiul transformării unităţilor medicale desfiinţate în alte instituţii, la nivel naţional şi punctual în judeţul Botoşani?; 4. Cum aveţi în vedere stimularea medicilor de familie pentru realizarea unei trieri corespunzătoare a cazurilor, în scopul prevenirii internărilor neavenite în spitale?”.

„În ciuda recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății, este evident că România are de rezolvat, cu celeritate, alte priorități legate de o funcționare apropiată de normalitate a sistemului de sănătate. În aceste condiții, reducerea numărului de paturi este în flagrantă contradicţie cu disfuncţiile majore existente în sistemul sanitar, din diverse cauze, nefiind puţine spitalele în care stau câte doi-trei pacienţi în acelaşi pat! Aștept ca Ministerul Sănătății să coreleze măsurile de diminuare a paturilor din spitale cu neajunsurile cronice din sănătatea autohtonă”, a conchis senatorul Costel Șoptică.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.