BREXIT. Marea Britanie pregătește un plan de rezervă!

Regatul Unit dorește să ajungă la un acord cu Uniunea Europeană privind Brexitul, dar în eventualitatea în care negocierile vor eșua este pregătită să părăsească blocul comunitar fără niciun acord, a declarat negociatorul-șef britanic pentru Brexit, David Davis, citat de agențiile Reuters și EFE.

Vorbind la Congresul anual al Partidului Conservator britanic, desfășurat la Manchester, Davis a spus că în prezent guvernul de la Londra elaborează „un plan de urgență” astfel încât Marea Britanie „să fie pregătită pentru orice deznodământ”, scrie agerpres.ro.

„Dacă rezultatul negocierii va fi sub ceea ce are nevoie Marea Britanie, suntem pregătiți pentru soluția alternativă”, a menționat negociatorul-șef britanic, insistând însă că guvernul condus de Theresa May nu își dorește o asemenea evoluție.

El a mai precizat că, la fel cum a afirmat și Theresa May în discursul din 22 septembrie, Marea Britanie își va „îndeplini toate angajamentele” financiare asumate în cadrul UE, pentru că este o țară ce „respectă regulile și se supune legilor”.

„Însă ne vom îndeplini în egală măsură și obligațiile față de contribuabilul britanic și vom răspunde tuturor cererilor, punct cu punct”, a adăugat David Davis.

Totuși, el a susținut că la ultima rundă de negocieri cu UE s-au înregistrat progrese și și-a exprimat speranța că în curând se va ajunge la un acord privind drepturile imigranților comunitari stabiliți în Marea Britanie.

În schimb, negociatorul-șef al UE, Michel Barnier, a declarat în aceeași zi în fața Parlamentului European că la șase luni de când blocul comunitar și-a stabilit poziția privind aceste negocieri, persistă „divergențe serioase” cu privire la capitolele pe care UE le consideră prioritare – „factura” Brexitului, drepturile cetățenilor UE în Marea Britanie și situația frontierei dintre Republica Irlanda și provincia britanică Irlanda de Nord.

UE condiționează orice discuții privind viitoarele relații cu Londra de o înțelegere prealabilă privind aceste trei capitole, în timp ce guvernul britanic cere ca ambele chestiuni să fie negociate în paralel.

Theresa May a propus o perioadă de tranziție de doi ani în procesul de ieșire din blocul comunitar, dar o discuție despre o asemenea perioadă este de asemenea respinsă de UE atât timp cât nu se înregistrează progrese la cele trei capitole menționate.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.