Nimic despre LEU

Întreaga lume se luptă cu noul „ucigaș” în serie, coronavirusul made in China iar Buletinului Oamenilor de Ştiinţă din Domeniul Atomic au mutat cifrele Ceasului Apocalipsei mai aproape de miezul nopţii, avertizând că Pământul se apropie tot mai mult de un dezastru.

În schimb, la noi, au trecut mai bine de două luni de când a fost investit guvernul PNL. Nici până acum nu se știe al cui. Al președintelui Iohannis? Al premierului Orban?

PNL se confruntă cu o mare dilemă: să lase puterea așteptată atâția ani pe speranța că prin alegeri parlamentare anticipate vor reuși să adune mai multe locuri în cele două Camere? Greu de dat un răspuns pentru cei din Aleea Modrogan. Le va fi greu să dea vina pe cineva, cu excepția „vechei moșteniri”.

Fără multe realizări care să arate drumul Schimbării, PNL se peticește în modul pe care l-au folosit fracțiunea lor grea, PDL. Împrumuturi mai mari și mai dese. Cel mai consistent, în valoare de 3 miliarde de euro, a fost făcut săptămâna trecută.

PSD ar putea recupera mare parte din procentele pierdute anul trecut. La alegeri vor fi curați, fără penali sau figuri care să îi facă de râs. Congresul de luna viitoare le va îmbunătăți și mai mult imagine.

Au renunțat la putere la momentul potrivit, lăsând în urma lor mari provocări. Deficitul bugetar a sărit de limita de 3%, deficitul comercial crește constant, iar pensionarii și copii așteaptă majorarea alocațiilor și a pensiilor. Probabil că au dat chiar o „mână de ajutor” la moțiunea de cenzură care a trimis-o în linia a treia pe Viorica Dăncilă. Campania lor va fi mult mai ușoară. Marcel Ciolacu va spune doar că au majorat salariile și pensiile. Și că intenționează să urce salariul minim la nivelul întregii Uniuni Europene.

Dan Barna, bârna din mijlocul celor de la USR, a arătat că nu are stofă de a fi un „lider majimo”. Celălalt ardelean, din fruntea coaliției, Dacian Cioloș, ar putea să dinamizeze modul de a face politică, într-o uniune de ONG-uri sau mini-partide, care pur și simplu a uitat de unde a pornit.

La final, merită menționată avertizarea Consiliului Fiscal conform căruia deficitul bugetar din acest an ar putea ajunge la 4,6-4,8% din Produsul Intern Brut, semnificativ peste estimarea de 3,6% a guvernului PNL.

Radu GEORGESCU

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.