Social-democratii mai vin cu un proiect de lege in stil propriu inconfundabil. Se pun la adapost de „situatii incomode”, inerente pozitiei publice pe care ar fi trebuit sa si-o asume cand au luptat pentru statutul de persoana publica, de politician, printr-o lege ambigua, agatata de subiectul la moda – discriminarea.
Asadar, proiectul de lege antidefaimare a fost trecut prin Senat si aprobat cu 52 de voturi „pentru”, doar 23 de voturi fiind „impotriva” si trei abtineri.
Este un proiect despre care initiatorul recunoaste ca ar fi unic la aceasta data in Europa. „In cazul adoptarii propunerii legislative, Romania ar fi primul stat membru al UE care ar promova acest model proactiv pentru asimilarea la nivelul societatii romanesti a principiilor si a valorilor privind demnitatea umana si toleranta fata de diferente dintre grupurile sociale”, se arata in expunerea de motive a proiectului de act normativ.
Propunerea legislativa privind promovarea demnitatii umane si tolerantei fata de diferentele de grup a fost initiat de Liviu Dragnea (PSD) si prevede ca defaimarea sociala se pedepseste cu amenda de la 1.000 lei pana 30.000 lei, daca vizeaza o persoana fizica, sau cu amenda de la 2.000 lei la 60.000 lei, daca vizeaza un grup social.
Prin proiectul de lege se mai pregateste si infiintarea de posturi noi cu sarcini de serviciu inca neclare. Posturi care vor fi in cadrul unui departament special din subordinea Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii. Si, pentru noul departament, cu 10 posturi, cheltuielile calculate pentru o perioada de 5 ani ar urma sa se cifreze la 2.993.060 lei, insemnand bani pentru plata salariatilor, pentru chirie, mobilier, birotica si echipamente. Cam sase miliarde de lei vechi pe an pentru departamentul cu 10 angajati …
In situatiile in care legea va fi incalcata, cei care se vor considera defaimati se vor putea adresa instantei de judecata pentru a cere acordarea de despagubiri sau anularea situatiei create prin discriminare fie in termen de 3 ani de la data savarsirii faptei, fie „de la data la care persoana interesata putea sa ia cunostinta de savarsirea ei”.
Ce mai prevede proiectul ? Profesorii vor fi obligati sa participe la cursuri in domeniul drepturilor omului si promovarii tolerantei pentru a le transmite, la randul lor, cunostinetele in acest domeniu elevilor lor. Inspectoratele scolare judetene vor fi obligate sa organizeze anual astfel de cursuri pentru cadrele didactice. Mai exact, cel putin un curs pentru fiecare cadru didactic.
Fiecare unitate de invatamant va avea un „plan anual pentru implementarea actiunilor privind combaterea discriminării”.
Televiziunea nationala si radioul vor fi obligate sa introduca emisiuni educative pe aceasta tema. Guvernul va fi obligat sa prezinte cel putin o data pe an o analiza a stadiului implementarii masurilor privind promovarea drepturilor omului, demnitatii umane si tolerantei fata de diferentele de grup la nivelul administratiei publice. Si consiliile judetene vor fi obligate sa elaboreze planuri in acest sens.
La randul lor, angajatorii cu cel putin 50 de angajati vor trebui sa includa in Regulamentul de organizare si functionare un set de reguli privind respectarea drepturilor omului, combaterea discriminarii si promovarea demnitatii umane si tolerantei fata de diferentele de grup.
O lege „cat se poate de utila”, „prioritatea” Romaniei in acest moment…
Vrei s? lucrezi acas? în timpul liber? Acum ai posibilitatea s?-?i asiguri un venit suplimentar lunar de pân? la 300 de euro. Nu este necesar? experien?a. Instruirea se face gratuit prin mail. Plata câ?tigurilor realizate este garantat? prin contract legal de comision. Pentru detalii suplimentare trimite un mesaj cu textul INFO la adresa de email: nicufarcas@gmail.com