Ca la noi, la nimeni! Asa ar putea spune multi profesori botosaneni, nemultumiti de ceea ce se intampla la Inspectoratul Scolar Botosani. Cam pe langa lege, cred multe cadre didactice.
Nemultumiti ca in judetul Botosani concursul pentru metodisti s-a supus altor reguli decat cele de pana acum si altor reguli decat cele care au functionat in restul tarii. Un concurs “original“, ca si “democratia originala“ a lui Ion Iliescu.
Aspectul acesta a fost adus in discutie la conferinta saptamanala a PNL de catre un profesor care a ocupat cu cativa ani in urma postul de inspector general adjunct al ISJ Botosani.
Prof. Daniel Botezatu afirma ca prin decizia conducerii ISJ de a organiza concursul pentru metodisti altfel decat in restul tarii i-a facut pe multi profesori sa nu se mai prezinte la concurs. Dupa experienta altor concursuri, acestia se asteptau la o “selectie politica“, desi in final acest lucru nu s-a intamplat, a fost corect desfasurat. A fost insa suficient ca “sperietoarea“ a functionat, multe cadre didactice care nu sunt din tabara social-democratilor, au considerat ca nu are niciun sens sa se prezinte la concursul pentru posturile de metodisti, au inteles ca ar insemna sa se prezinte la un concurs “contrafacut, deschis doar membrilor PSD”. Era logic sa gandeasca asa, din moment ce alte concursuri de pana acum au functionat dupa aceasta regula.
“Eu mi-am exprimat indoiala ca aceasta procedura elaborata de Inspectoratul Scolar este legala, atata timp cat o buna parte dintre noi avem contracte de profesori metodisti din 2012, valabile timp de patru ani. Acel contract este perfect valabil, lucru pe care l-au inteles 41 de Inspectorate Scolare. Un singur Inspectorat Scolar din Romania nu a inteles aceasta chestiune, Inspectoratul Şcolar Judetean Botoşani, care a ales o maniera originala pentru acest concurs. Indiferent ca era profesor metodist cu contract sau nu, intrai si in etapa de evaluare la concurs, care insemna de fapt un interviu unde nu puteai sa faci contestatie. Din acest motiv, foarte multi profesori valorosi ai judetului nu s-au prezentat la concurs”, a precizat profesorul Daniel Botezatu.
Dovada cea mai clara ca multi profesori au fost indepartati cu aceasta tactica de concursul pentru metodisti este si faptul ca numarul dosarelor depuse a fost cu mult mai mic decat la ultima selectie de acest fel. S-a redus aproape la jumatate numarul celor care si-au depus dosarele.
Cadrul didactic a explicat in continuare : “Peste tot se spune ca intr-o prima etapa la acest concurs pentru metodisti isi depun dosarul si metodistii in functie, dupa care pe locurile ramase libere intra in etapa a doua, la evaluare, restul profesorilor. La noi au fost bagati in aceeasi oala si profesorii metodisti si ceilalti profesori. Si atunci, de ce sa ne mai miram ca in 2012 s-au depus 658 de dosare, iar acum exact jumatate? Foarte multa lume s-a temut ca este un concurs contrafacut si ca prezenta la interviu, acolo unde nu se admit contestatii, ar fi insemnat picarea lor”.
Profesorul Botezatu si-a exprimat indoiala ca in tara ar mai fi vreun judet unde se se fi depus mai putine dosare la concurs decat numarul de locuri disponibile. Foarte multi profesori metodisti valorosi nu s-au prezentat la concurs.
„Ne laudam cu olimpicul international de la Colegiul Eminescu, Stefan Balauca. Dar, profesorii care il pregatesc, de fizica si de matematica, nu s-au prezentat la concurs. Asta spune multe. A fost teama ca este un concurs deschis doar membrilor PSD. Nu a fost asa, inspectorii si-au facut datoria, dar foarte multa lume a spus ca acel interviu la care nu se acceptau contestatii a fost introdus tocmai pentru eliminarea celor care nu trebuie sa treaca din motive politice”, a conchis profesorul Botezatu.