Duelul EURO-DOLAR – care e CASTIGATORUL?

Iesirile de capital speculativ de pe piata valutara locala au instalat euro in jurul nivelului de 4,50 lei, valoare care se inregistra si la inceputul acestui an.

Dupa o crestere, in 11 decembrie, la 4,5297 lei, maxim al ultimelor 22 de luni, euro a inregistrat patru sedinte consecutive de scadere, minimul de 4,4994 lei fiind atins in 17 decembrie.
 
La finalul perioadei, media a crescut la 4,5145 lei, care reprezinta maximul acestui an, intr-o sedinta in care tranzactiile s-au realizat intre 4,5090 si 4,5190 lei, cu inchiderea la 4,51 – 4,5130 lei.
 
Aceasta evolutie a fost diferita de cea a altor monede din regiune, care profitau de sentimentele favorabile din piete, dupa decizia Fed de a majora dobanda. Cea mai mare apreciere a cunoscut-o moneda poloneza, care s-a intarit de la 4,373, la inceputul perioadei, la 4,257 zloti, la finalul ei.
 
Zilele urmatoare euro ar putea reveni spre 4,49 lei, ca o consecinta a cresterii ofertei comerciale de valuta, exportatorii avand nevoie de lei pentru a-si achita taxele si obligatiile la bugetul de stat.
 
Cresterea economiei romanesti reprezinta, de asemenea, o protectie pentru leu. Astfel, INS a revizui pozitivt, potrivit datelor semidefinitive, de la 2,8 la 3%, cresterea economica inregistrata anul trecut, dupa ce PIB-ul din 2013 a consemnat o crestere de 3,5%.
 
Cursul dolarului american a fluctuat intre 4,0865, la inceputul perioadei, si 4,1722 lei, la finalul ei, intr-o sedinta in care cotatiile din piata au fluctuat intre 4,145 si 4,177 lei. Reamintim ca dolarul a atins, la inceputul acestei luni, maximul sau istoric de 4,2220 lei.
 
Media monedei elvetiene, care a fluctuat pe pietele internationale intre 1,076 si 1,084 franci/euro, a crescut de la 4,1569 la 4,1904 lei, maxim al ultimelor cinci luni.
 
La jumatatea saptamanii, Comitetul de politica monetara al Rezervei Federale americane a anuntat pentru prima data, dupa aproape zece ani, majorarea dobanzii de la 0 – 0,25% la 0,25 – 0,50%, masura asteptata de peste un an de catre investitori.
 

Decizia a avut ca efect deprecierea euro, de la 1,10 la 1,0802 dolari, pietele americane inchizandu-se vineri la 1,0870 dolari, iar marile banci de investitii le-au recomandat clientilor lor sa isi inmulteasca achizitiile de dolari, considerand ca respectiva decizie nu ar fi fost luata daca Fed n-ar fi avut suficienta incredere in economia in redresarea economiei SUA.

 
Inmultirea plasamentelor in moneda americana arata ca un indice care urmareste evolutia dolarului fata de alte 10 monede importante a crescut cu peste 9% de la inceputul anului. 
 
Analiza cuprinde perioada 14 – 18 decembrie
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.