Peste 500 de INCENDII, intr-un singur an !

In 2015, subunitatile de interventie ale ISU Botosani au actionat pentru stingerea unui numar de 552 incendii, cu 43% mai multe decat in anul precedent (386 incendii in 2014). Dintre acestea, 126 au fost incendii de vegetatie uscata.

Cele mai frecvente cauze au fost: foc deschis in spatii deschise/inchise – 81 incendii; actiune intentionata – 73 incendii; cos, burlan de fum defect –  69 incendii; instalatii/aparate electrice defecte/sub tensiune – 59; fumatul in locuri nepermise – 39 incendii; sisteme /mijloace de incalzire  nesupravegheate/ improvizate – 28; jocul copiilor cu focul – 28 incendii. 
 
413 de persoane au fost salvate din locuintele cuprinse de flacari. 
 
In anul 2015, au devenit victime ale focului, in locuinte si gospodarii, 26 de persoane, dintre care 7 au decedat.  Toate persoanele decedate aveau varste de peste 50 ani. Acestea si-au pierdut viata din cauza fumatului in locuri nepermise, a neintretinerii mijloacelor de incalzire sau urmare a actiunilor intentionate.
 
Valoarea bunurilor salvate, in urma interventiei fortelor ISU Botosani, se ridica la peste 48.000.000 lei, in timp ce pagubele provocate se cifreaza la peste 3.600.000 lei. 
 
Din numarul total de incendii, 346 s-au produs la locuinte si gospodarii cetatenesti.
 
Majoritatea evenimentelor cu foc s-au produs in mediul rural, in casele si gospodariile ai caror proprietari sunt persoane de varsta a treia si care, din cauza varstei inaintate si a mobilitatii scazute, neglijeaza curatarea si repararea periodica a cosurilor de fum sau sunt in imposibilitatea efectuarii acestor operatiuni.
 
De asemenea, nivelul de trai scazut nu le permite apelarea la un electrician autorizat sau la o firma de cosarit. 
 
Cele mai multe incendii s-au inregistrat in luna aprilie, cand, pe fondul unei incalziri accentuate, cetatenii au desfasurat lucrari de igienizare a curtilor si gradinilor, fara sa respecte cele mai elementare masuri de aparare impotriva incendiilor. 
 

Analiza statistica a incendiilor la locuinte si gospodarii cetatenesti produse in anul 2015 pune in evidenta faptul ca majoritatea incendiilor a avut loc ca urmare a nerespectarii masurilor de prevenire a incendiilor, corelata cu situatia financiara precara si 

nivelul de trai scazut al populatiei, care a utilizat instalatii si aparate/echipamente electrice/ termice invechite, cu defectiuni sau improvizatii, cosuri de fum necuratate, nereparate sau neizolate termic sau ca urmare a exploatarii necorespunzatoare a sobelor de incalzit, dar si neglijentei si nepasarii manifestate sa ocupe un procent ridicat. 
 
Ingrijorator este faptul ca incendiile care au drept cauza actiunile intentionate continua sa ocupe un procent ridicat.
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.