Ca la noi, la nimeni! Directia de Impozite si Taxe Locale din cadrul Primariei Botosani este asaltata de persoane cu sedii sociale inregistrate in apartamentele in care locuiesc si vor sa afle cum se va stabili impozitul pe locuinta in acest an. Mai exact, vor sa stie daca vor plati sau nu mai mult in acest an la impozitul pe apartament.
Au venit cu sperante dupa ce au auzit declaratii oficiale ale reprezentantilor Ministerului de Finante, potrivit carora, acolo unde intr-un apartament este inregistrat si sediul social al unui PFA sau SRL, impozitul se plateste ca pentru cladiri rezidentiale daca operatorul economic nu isi deduce pe firma cheltuielile curente : energie electrica, apa, gaze, etc. Asta indiferent daca desfasoara sau nu activitate in sediul respectiv.
Desi au auzit declaratiilor oficiale in acest sens, dupa ultima sedinta de Guvern, surpriza vine la ghiseele directiei de taxe si impozite, acolo unde li se spune ca legislatia nu a suferit nicio modificare in ultimele zile. Oamenii sunt intrebati doar daca desfasoara activitate sau nu la sediul din locuinta, pentru ca asta trebuie sa specifice in declaratia pe proprie raspundere si doar in functie de asta li se va stabili impozitul (ca pentru cladire nerezidentiala, respectiv cladire rezidentiala). Se asteapta inca modificarile la norme, despre care functionarii nu stiu nimic deocamdata.
Contribuabilii care desfasoara activitatea in locuinta nu au decat sa mai astepte cateva zile sa fie publicate modificarile. Nu ar fi o problema daca declaratiile pentru impozitare nu ar trebui depuse pana la data de 31 martie. Timpul este destul de scurt, doar doua saptamani, iar la ghisee este deja o perioada aglomerata. Cei care asteapta publicarea in Monitorul Oficial a modificarilor la normele de aplicare a legislatiei privind impozitarea locuintelor in care functioneaza sedii ale unor firme nu sunt deloc putini. Cand vor incepe acestia sa depuna declaratiile, va fi, dupa toate probabilitatile, teroare la ghisee. Pentru ca, cine are firma in locuinta si nu apuca sa depuna declaratia in aceste doua saptamani, va plati un impozit de vreo 25 de ori mai mare decat cel pe care il platea anul trecut pentru aceeasi locuinta.
„Este foarte important sa inteleaga contribuabilii ca trebuie sa depuna declaratii de impunere pentru cladirile nerezidentiale si mixte pentru ca, in conditiile in care nu depun in termen declaratii de impunere, atunci cota de impozitare creste in cazul persoanelor fizice de la 0,08%, sau de la 0,4% in cazul locuintelor nerezidentiale, la 2%. Deci, este o crestere importanta. Iar in cazul agentilor economici, cresterea este de la 1,3% la 5%. Trebuie sa aiba in vedere acest lucru toti cei care stiu ca au sedii de firma in apartamente sau au activitati independente sau activitati organizate la libera initiativa in apartamente ca trebuie sa depuna, numaidecat, declaratiile de impunere astfel incat sa beneficieze de acea cota mica de crestere a impozitului si nu de cea mare. Noi deocamdata asta stim. Asteptam sa vedem ce modificari vor fi publicate la legislatie, pentru ca noi lucram cu legea in fata, nu pe vorbe”, spune Dumitru Neamtu, director al Directiei de Taxe si Impozite Locale Botosani.
De altfel, si formularele declaratiilor pentru impozitarea apartamentelor in care functioneaza firme se muleaza pe legislatia actuala, si nu pe cea modificata, pe care au anuntat-o oficialii la sfarsitul saptamanii trecute, deci, teoretic ar trebui schimbate. Va mai fi timp necesar pentru modificarea formularelor, sau cum se va proceda? Sunt multe semne de intrebare, pe care si le pun contribuabilii, dar la care nu stiu sa raspunda functionarii, luati si ei prin surprindere de modificari anuntate de la o zi la alta, dar care intarzie sa apara pe hartie, oficial.