Din noaptea de 26-27 martie, Romania a trecut la ora oficiala de vara prin setarea ceasurilor cu o ora inainte, astfel ca ora 03:00 a devenit ora 04:00. Aceasta trecere nu este lipsita de riscuri asupra sanatatii. Nu e deloc usor sa aduci schimari in ora ceasului biologic.
Odata ce ceasurile au fost date inainte cu o ora, diferenta dintre ora oficiala a Romaniei si Timpul Universal (numit impropriu si GMT) a ajuns la trei ore. Duminica aceasta este cea mai scurta zi din an, avand numai 23 de ore.
Mecanismul prin care se schimba ora, primavara si toamna, este folosit in peste 100 de tari din lumea intreaga. Romania a aderat la ora de vara in 1932.
Romania a adoptat aceasta masura in anul 1979, pentru folosirea optima a luminii naturale si reducerea iluminatului artificial. Si asta pentru ca, in timpul lunilor de vara, soarele rasare la ora 04.30 si apune la 20.00.
Specialistii spun ca trecerea la ora de vara nu este chiar usor de suportat pentru organismul uman. Sunt o serie de efecte negative care insotesc aceasta trecere.
Cercetatorii americani spun ca organismul uman se adapteaza foarte greu la ORA DE VARA, schimbarea perturband ceasul biologic. Cele mai afectate persoane sunt matinalii…
Astfel, se pare ca si riscul de infarct creste cu 10%, pentru ca TRECEREA LA ORA DE VARA ar afecta negativ inima.
Odata cu trecerea la ORA DE VARA creste si rata sinuciderilor in randul barbatilor, au observat cercetatorii in urma unor studii facute de-a lungul anilor. Medici din Australia sustin acest lucru. Fenomenul se manifesta timp de mai multe saptamani dupa trecerea la ORA DE VARA.
In acest moment, 70 de tari din toata lumea au aplicat masura cu schimbarea orei.
In Europa, Germania a fost prima tara care a adoptat ORA DE VARA, pe 30 aprilie 1916. Germania a fost urmata de Marea Britanie, Belgia si Danemarca.