Se modifica, in scurt timp, conditiile in care parintii pot beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului. Mai precis, modificarile intra in vigoare de la 1 iulie 2016. Modificarile se refera si la cuantumul indemnizatiei.
Persoanele care, in ultimii doi ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitaţi independente, venituri din activitaţi agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la doi 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara.
Indemnizatia lunara se stabileste in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei nasterii copilului, si nu poate fi mai mica de 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara garantat in plata. Mentionam ca salariul minim garantat in plata este de la 1 mai 2016 este de 1250 lei.
Veniturile din salarii si asimilate salariilor sunt cele definite la art.67, art.76 alin.(1) si (2) si art. 103 din Legea nr.227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, si reprezinta valoarea obtinuta dupa aplicarea cotei de impozitare asupra venitului impozabil stabilit conform Codului fiscal, corespunzator fiecarei categorii de venit.
Nivelul indemnizatiei lunare se majoreaza cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara garantat in plata pentru fiecare copil nascut dintr-o sarcina gemelara, de tripleti sau multipleti, incepand cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de nastere.
Persoanele care, in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediul pentru cresterea copilului, obtin venituri supuse impozitului au dreptul la un stimulent de insertie in cuantum lunar de 50% din cuantumul minim al indemnizatiei( la 1 iulie 2016 cuantumul minim al indemnizatiei va fi de 85% din 1250 lei).
Se acorda stimulent de insertie pentru persoanele care obtin venituri supuse impozitului, cu cel putin 60 de zile inainte de implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap:
a) pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani;
b) pana la implinirea de catre copil a varstei de 4 ani, in cazul copilului cu handicap.
De indemnizatia lunara si stimulentul de insertie prevazute de prezenta ordonanta de urgenta beneficiaza oricare dintre parintii firesti ai copilului, daca indeplineste conditiile de acordare.
Concediul si indemnizatia lunara precum si stimulentul de insertie prevazut se cuvin pentru fiecare dintre nasteri. Pe perioada suprapunerii nasterilor in conditiile prevazute de lege cuantumul indemnizatiei lunare se majoreaza cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara garantat in plata, pentru fiecare dintre copii, incepand cu cel de-al doilea.
Indemnizatia de cresterea copilului incetaza in ziua in care copilul a implinit varsta de 2 ani, respectiv de 3 ani, in cazul copilului cu handicap.
Indemnizatia de cresterea copilului nu se suspenda daca intr-un an calendaristic se realizeaza venituri supuse impozitului, prin desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu, in cuantum de maximum de trei ori cuantumul minim al indemnizatiei. Aceasta prevedere se aplica cu conditia ca activitatea care a stat la baza stabilirii dreptului la indemnizatie sa ramana intrerupta/suspendata.
Noile reglementari privind indemnizatia pentru cresterea copilului se aplica:
a)pentru persoanele care se afla in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an sau in plata stimulentului de insertie, precum si pentru cele aflate in concediu fara plata pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, modificarea optiunii se realizeaza pe baza de cerere si acte doveditoare privind suspendarea realizarii de venituri supuse impozitului, pentru perioada ramasa pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap;
b) pentru persoanele care se afla in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, modificarea cuantumului indemnizatiei lunare aferente se realizeaza din oficiu, pe baza documentelor care au stat la baza acordarii dreptului;
c) pentru persoanele aflate in plata stimulentului de insertie, indiferent de optiunea de concediu exprimata, si care nu se afla in situatia prevazuta la lit.a), prelungirea perioadei de acordare a stimulentului pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani, respectiv 4 ani in cazul copilului cu handicap, se face din oficiu.