O noua cheltuiala, obligatorie pentru mii de familii. Ce risca cei care nu isi instaleaza senzori de gaze in apartamente

Romanii care au ferestre termopan, obligati la o investitie, fie ca stau la casa sau la bloc, daca fereastra camerei in care este instalat aragazul are geam termopan.

Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) ii obliga pe romani sa aiba in apartamente senzori de gaze, fie ca au sau nu centrala de apartament. E suficient si un singur aragaz.  Chiar daca locuinta este alimentata cu energie termica in sistem centralizat, daca ferestrele sunt de tip termopan, este obligatorie montarea senzodilor de gaze.  
 
Dupa tragedia de la Colectiv, un ordin al ANRE, care reactiveaza o lege care n-a prea fost aplicata pana acum, obliga proprietarii de apartamente care au doar un aragaz acasa, dar si-au pus geamuri termopan, sa-si monteze senzori de gaze. 
 
Vor fi facute verificari in acest sens, spun reprezentantii ANRE. 
 
Cei care refuza sa-si instaleze senzorii respectivi, ar putea avea surpriza sa li se inchida alimentarea la gaze. 
 
Dispozitivele costa sute de lei, si, dupa cativa ani, trebuie inlocuite si cumparate altele. Daca se monteaza pentru mai multe locuinte, preturile pot fi mai mici, de aproximativ 300 de lei. 
Au durata de viata limitata, de cel mult sapte ani, dupa trebuie cumparate si montate altele, noi. 
 
La finalul anului trecut, dupa tragedia de la Colectiv, a aparut Ordinul ANRE nr. 179/2015 pentru aprobarea Procedurii privind verificarile si reviziile tehnice ale instalatiilor de utilizare a gazelor naturale, act normativ care prevede si obligatia instalarii dispozitivului pentru observarea scaparilor de gaze acolo unde sunt montate geamuri termopan. 
 
Aceste conditii de siguranta, detaliate in Ordinul 5/2009 al ANRE (Norme tehnice pentru proiectarea, executarea si exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale), prevad obligativitatea montarii de detectoare automate de gaze cu limita de sensibilitate de cel putin 2% metan (CH4) in aer, in incaperi cu geamuri de o grosime mai mare de 4 mm sau care sunt de constructie speciala (securizat, de tip Thermopan, etc). Aceste detectoare de gaze au rolul de a actiona asupra robinetului de inchidere a conductei de alimentare cu gaze naturale a aparatelor consumatoare de combustibili gazosi si de a elimina in acest fel orice factor de risc de producere a unui incident, informeaza ANRE.
 
In baza acestor prevederi, in cazul in care operatorul economic licentiat sa execute lucrari de verificari–revizii ale instalatiei de gaze naturale constata ca nu sunt indeplinite conditiile tehnice de functionare in siguranta a instalatiei de utilizare, inclusiv prin montarea de detectoare automate de gaze, aduce la cunostinta clientului final obligatia de a face toate demersurile necesare pentru indeplinirea acestor conditii
 
Detectorul de gaze se instaleaza in incaperea in care functioneaza aragazul, si este racordat la o sursa de energie electrica. In momentul in care exista scapari de gaze, senzorul incepe sa scoata un zgomot puternic si comanda unui electroventil instalat pe teava de gaze si alimentat si el cu energie electrica oprirea automata a gazului. Consumatorul trebuie apoi sa reporneasca manual electroventilul (misca o clapeta), ca sa aiba din nou gaze.
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.