Leul a trecut cu bine de socul Brexitului

Decizia britanicilor de a parasi Uniunea Europeana a scurtcircuitat pietele financiare, investitorii refugiindu-se in activele considerate drept sigure, precum dolarul, aurul sau francul elvetian.

Cea mai afectata a fost lira sterlina care a scazut fata de moneda americana, la scurt timp dupa anuntarea rezultatelor finale, la un minim al ultimilor 35 de ani, de 1,3229 dolari.
 
Leul a avut o evolutie mult mai calma, deprecierea sa fiind redusa. Euro a crescut la deschidere cu circa 1%, pentru scurt timp fiind atins un maxim de 4,5650 lei, nivel care nu a mai fost atins din martie 2014. Treptat piata s-a calmat, iar BNR  a anuntat o medie de 4,5366 lei fata de 4,5179 lei, in sedinta precedenta. Scaderea aversiunii fata de risc s-a conturat la inchidere, cand tranzactiile se realizau la 4,5210 – 4,5240 lei.
 
Analistii anticipeaza la o perioada de volatilitate ridicata a pietelor. Purtatorul de cuvant al bancii centrale a declarat ca „BNR monitorizeaza atent aceste evolutii fiind gata sa utilizeze toate instrumentele de care dispune in aceasta perioada de incertitudini sporite. BNR va continua sa acționeze pentru indeplinirea obiectivului fundamental privind stabilitatea preturilor pe termen mediu și pentru menținerea stabilitații financiare”.
 
La randul lor, oficialii Ministerului de finante cred ca impactul Brexit-ului asupra economiei romanesti va fi redus in prima faza, datorita cresterii solide. Ei au pus accentul pe faptul ca Romania are o rezerva valutara substantiala care ar putea fi utilizata pentru a atenua riscurile determinate de cresterea costurilor de finantare in perioada urmatoare.
 
Cursul dolarului american a scazut in ziua referendumului la 3,9699 lei dar a crescut la finalul perioadei la 4,0766 lei, cotatiile din piata valutara atingand un maxim de 4,15 lei.
 
Cotatiile monedei elvetiene au scazut pe pietele internationale la finalul perioadei pana la 1,062 franci/euro, dar au revenit catre 1,09 franci, astfel ca BNR a anuntat o medie de 4,1791 lei, fata de 4,1655 lei in ziua precedenta.
 
Celelalte monede din regiune au inregistrat fluctuatii mult mai mari fata de euro decat leul. Astfel, cea poloneza s-a miscat in culoarul 4,339 – 4,539 zloti iar cea maghiara intre 312,1 si 322 forinti.
 
Perechea euro/dolar a crescut in 23 iunie la 1,1421 dolari, in urma sondajelor care indicau victoria celor care doreau mentinerea in UE. Rezultatul de a doua zi a aruncat euro la minimul ultimelor patru luni, de 1,0913 dolari, pentru ca la inchiderea pietelor americane cotatia sa fie de 1,1112 dolari.
 
Investitorii s-au grabit sa faca plasamente in activele „refugiu”, astfel ca uncia de aur a crescut pana la 1.359 dolari, mai sus cu 8% fata de ziua precedenta, pentru ca la fixingul de  seara de la Londra sa scada la 1.316 dolari.
 
Analiza cuprinde perioada 20  – 24 iunie
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.