Creste cererea de lei

Parcursul leului din perioada analizata a fost unul de apreciere fața de principalele valute, in condițiile in care a revenit apetitul strainilor pentru active considerate mai riscante dar care ofera randamente mai mari decat cele ce se pot obtine in SUA sau zona euro.

La sfarsitul saptamanii trecute marile burse ale lumii au cunoscut scaderi consistente, la aceasta contribuind si decizia BCE de a nu lua masuri suplimentare de relaxare monetara, care permit obtinerea unor imprumuturi ieftine.
 
Raportul euro/leu a inceput intervalul cu un curs al euro de 4,4469 lei, minim al ultimelor sapte saptamani. Maximul atins a fost de 4,4526 lei, iar la finalul perioadei media a fost anuntata la 4,4518 lei, intr-o sedinta in care tranzactiile s-au realizat intre 4,4440 si 4,4530 lei. Seara, cotatiile au scazut pe pietele internationale la 4,4450 – 4,4480 lei.
 
In urmatoarele zile este de asteptat ca euro sa se mentina in jurul noului prag suport de la 4,45 lei.
 
Un raport al analistilor de la ING Bank estimeaza ca leul se va aprecia pana la finalul acestui an in raport cu euro iar cursul ar putea scadea pana la 4,4 lei, tendinta care va continua si anul viitor. Acestia anticipeaza, de asemenea, cresterea economiei romanesti in acest an, de la 4,2 la 5,2%, ca urmare a cifrelor peste asteptari privind evolutia economiei din primele sase luni ale anului.
 
Cursul dolarului american a fluctuat intre 3,9486 si 3,9601 lei iar la sfarsitul intervalului media a fost stabilita la 3,95 lei, intr-o sedinta in care cotatiile au fost cuprinse intre 3,941 si 3,969 lei.
 
Media monedei elvetiene, care a fost tranzactionata pe pietele internationale intre 1,089 si 1,098 franci/euro, a crescut pana la 4,0862 lei dar a incheiat perioada la 4,0587 lei, minim al ultimelor aproape patru luni.
 
In perioada analizata perechea euro/dolar a crescut cu 0,5%, cotatiile fluctuand intre 1,1141 si 1,1313 dolari, pietele americane inchizand vineri la 1,1235 dolari.
 
Aprecierea euro a fost datorata scaderii interesului investitorilor pentru dolar, in conditiile in care acestia considera ca Rezerva Federala americana nu este interesata sa majoreze dobanda sa de politica monetara in cursul acestei luni.
 
La randul ei, BCE a mentinut in sedinta sa de politica monetara dobanda-cheie iar presedintele ei, Mario Draghi, nu a lasat de inteles ca ar urma o extindere a programului de relaxare cantitativa, ce ar urma sa se incheie in martie viitor. Acesta a afirmat ca „politica noastra (a BCE, n.red.) a fost extrem de eficienta. Transmiterea politicii noastre monetare n-a fost niciodata mai buna – cand BCE schimba dobanzile, efectele se propaga rapid in economie”.
 
Analiza cuprinde perioada 5 – 9 septembrie
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.