APIA ANUNTA: sute de FERMIERI intra la CONTROL

Din 19 septembrie Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA)  –  Centrul judetean Botosani a demarat controlul in teren pentru cererile de subventii depuse in campania 2016.

In acest an numarul fermierilor botosanenii selectati la control este de 576, corespunzator unei suprafete  de 60739.38 hectare,ce cuprinde  25041 parcele. Fata de anul trecut, esantionul  de control de anul acesta este de cca. 5 ori mai mare.
 
In acest scop, Serviciul de control pe teren a desemnat 12 echipe de functionari cu atributii  ferme in acest sens, urmand ca in caz de necesitate sa se suplimenteze acest efectiv pentru ca  platile catre fermieri  sa se faca la termenele fixate de conducerea Agentiei. 
 
Controlul clasic pe teren presupune inspectarea fermelor selectate pentru control, inclusiv parcelele declarate de fermier si are ca principale actiuni  urmatoarele:
 
– eligibilitatea pentru schema unica de plata pe suprafata (SAPS) a suprafetei declarate a parcelelor agricole si verificarea mentinerii/activitatii minime 
– verificarea clauzei “fermierului activ”, acolo unde este cazul
– conformitatea cu suprafata minima a parcelei agricole;
– utilizarea declarata a suprafetei in limitele prevazute de regulament (pajisti permanente, sprijin cuplat pe suprafata, diversificarea culturilor, etc.) inclusiv tipurile de suprafete agricole declarate (adica pasune permanenta, teren arabil, cultura permanenta);
– alte conditii stabilite pentru a asigura faptul ca parcelele declarate sunt intr-adevar parcelele pentru care fermierul este indreptatit sa solicite sprijin, cât si declararea tuturor parcelelor;
– respectarea tuturor obligatiilor privind practicile de ecologizare sau echivalente ce trebuie avute in vedere de catre beneficiar, in functie de schema accesata;
– unde este cazul, conformitatea cu limitele stabilite pentru exceptarea de la inverzire;
– realizarea obligatorie a unei schite pentru fiecare parcela masurata
– executarea de fotografii digitale pentru a documenta realizarea controlului
– completarea unui Raport de control pe suport de hârtie.
 
Reprezentantii APIA verifica si daca fermierii respecta regulile de ecoconditionalitate totala (SMR+GAEC) sau partiala (SMR1).
Ecoconditionalitatea – ca parte componenta a Politicii Agricole Comune – este un mecanism care conditioneaza acordarea sprijinului financiar din fonduri europene si nationale (plati directe, ajutoare nationale tranzitorii, plati prin masurile de dezvoltare rurala si masuri de piata), de respectarea unor norme obligatorii privind mediul, siguranta alimentara, sana-tatea animalelor si a plantelor, bunastarea animalelor, precum si mentinerea terenurilor in bune conditii agricole si de mediu.
 
Ecoconditionalitatea cuprinde doua componente  pe care le verifica inspectorii APIA:
 
1. bunele conditii agricole si de mediu (GAEC-urile)
2. cerintele legale in materie de gestionare (SMR-urile).
 
Potrivit art. 93 si 94, respectiv Anexei II din Regulamentul nr. 1306/2013, fermierii care solicita sprijin financiar trebuie sa respecte:
 
Cerintele legale in materie de gestionare (13 SMR); Standardele privind Bunele conditii agricole si de mediu ale terenurilor (7 GAEC-uri, referitoare la urmatoarele domenii:
• Mediu, schimbari climatice si bune conditii agri-cole ale terenurilor;
• Sanatatea publica, sanatatea animalelor si sana-tatea plantelor;
• Bunastarea animalelor.
 
Potrivit prevederilor legislatiei europene si nationale, orice fermier care solicita plati directe trebuie sa respecte normele de ecoconditionalitate pe tot parcursul anului, pe toate parcelele agricole din cadrul exploatatiei, indiferent de marimea lor (inclusiv pe cele neeligibile si pe cele care nu mai sunt folosite in scopul productiei).
 
Nerespectarea normelor privind ecoconditionalitatea, ca urmare a unei actiuni sau a unei omisiuni direct imputabile fermierului care a solicitat plati in cadrul schemelor si masurilor de sprijin in anul calendaristic in cauza, conduce la aplicarea sanctiunilor administrative, conform prevederilor art. 91 din Regulamentul (UE) nr.1.306/2013 al Parlamentului European si al Consiliului, cu exceptia cazurilor de forta majora sau circumstante exceptionale prevazute de regulamentul mentionat.
 
Fermierii selectati la controlul pentru ecoconditionalitate si masuri de agromediu trebuie sa prezinte urmatoarele documente complatate la zi: plan fertilizare; registru de evidenta a tratamentelor cu produse pentru protectia plantelor; bordero vanzare fan (daca este cazul); bordero instrainare gunoi de grajd (daca este cazul); caietul de agromediu (daca este cazul); calendar de interdictie; acte de reglementare privin protectia mediului (daca este cazul).
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.