Germania: Americanii vor distrugerea zonei euro

angela merkel

Standard & Poor’s a plasat luni sub supraveghere cu implicatii negative ratingurile unui numar de 15 state din zona euro, intre care cele ale Germaniei, Austriei, Finlandei, Frantei, Luxemburgului si Olandei, sase tari notate cu „AAA”, cea mai buna notatie posibila.

Mai multe voci din Germania au afirmat dupa anunțul agenției ca americanii comploteaza impotriva zonei euro.
Ministrul german de finante Wolfgang Schäuble a apreciat marti ca amenintarile de retrogradare lansate luni de agentia de evaluare Standard & Poor’s constituie „cel mai bun stimulent posibil’ pentru apropiatul summit. Pietele nu mai au «incredere» in zona euro”, a declarat Wolfgang Schäuble la Viena.
Michael Fuchs a declarat pentru Die Welt ca vede „un calcul de ordin politic in spatele acestui anunt” al S&P, care vizeaza deturnarea atentiei de la problema imensa a datoriilor cu care se confrunta Statele Unite.
Pe de alta parte, ministrul german de finante Wolfgang Schäuble a apreciat marti ca amenintarile de retrogradare lansate luni de agentia de evaluare Standard & Poor’s constituie „cel mai bun stimulent posibil” pentru apropiatul summit. Pietele nu mai au „incredere” in zona euro, a declarat Wolfgang Schäuble la Viena.
Spre deosebire de cancelarul Angela Merkel, care a reactionat la anuntul Standard & Poor’s spunand ca trebuie sa continue aplicarea reformelor importante, unii membri ai coalitiei la putere au criticat agentia de evaluare.
„Nu sunt partizan al teoriilor complotului, dar uneori este greu sa te debarasezi de impresia ca anumite agentii de evaluare si anumiti gestionari de fonduri americani lucreaza impotriva zonei euro”, a declarat, pentru Handelsblatt, Rainer Brüderle, fost ministru al economiei si unul dintre greii FDP.
Din randurile Uniunii Crestin-Democrate (CDU), a cancelarului Merkel, Michael Fuchs a declarat pentru cotidianul Die Welt ca vede „un calcul de ordin politic in spatele acestui anunt” al Standard & Poor’s, care vizeaza devierea atentiei de la problema datoriilor SUA. „Datoria Statelor Unite o depaseste pe cea a intregii zone euro”, a spus numarul 2 al grupului parlamentar al CDU.
Ceva mai moderat, Michael Meister, unul dintre specialistii in probleme economice ai taberei conservatoare, a cerut sa se „sparga monopolul” trioului marilor agentii de evaluare (Standard & Poor’s, Moody’s si Fitch), intr-un interviu pentru Handelsblatt Online.
„Nici macar elevii model nu mai sunt la adapost”, comenteaza marti cotidianul Süddeutsche Zeitung.
Financial Times Deutschland, indignat de scurgerile de informatii care au precedat anuntul agentiei, critica dur politica de comunicare a Standard & Poor’s, care provocase deja un scandal anuntand din greseala la 10 noiembrie o degradare a ratingului Frantei. „Ultimul lucru de care au nevoie niste investitori deja nervosi (…) este impresia ca jucam cu carti trucate pe piata datoriei suverane”, scrie un editorialist al ziarului.
Cotidianul Tagesspiegel considera ca, in apropierea unui summit european crucial, agentia americana, provocand „cresterea tensiunii”, ar putea s-o „ajute pe Angela Merkel sa-si atinga scopul”, si anume sa impuna o disciplina bugetara de fier in zona euro.

sursa: capital.ro

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.