DOLARUL s-a revigorat, EURO e pe crestere

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat luni un curs de referinta de 4,5158 lei, in crestere cu 0,07% fata de cotatia precedenta, in timp ce dolarul a urcat la aproape 4,2 lei, nivel maxim din 6 ianuarie, pe fondul revenirii in forta a monedei americane fata de celelalte valute si a iesirii investitorilor straini de pe piata titlurilor de stat in lei.

Principalul factor care afecteaza in ultimele zile leul este tendinta investitorilor straini de a renunta la titlurile de stat romanesti.

„Evolutia a fost in ton cu cea a monedelor regionale (care au scazut, insa, si mai mult in fata euro) si a venit dupa pierderi mari in piata de titluri de stat (posibil pe fondul iesirilor investitorilor straini, in conditiile in care randamentul titlului la 10 ani a inregistrat unul din cele mai mari salturi saptamanale din ultimii ani)”, arata un raport ING, publicat luni.

Pentru leul romanesc, principalul risc este legat de iesirea investitorilor straini – atrasi de randamentele mai mari din statele dezvoltate – de pe plasamentele in titluri de stat in lei cu maturitati lungi, avertizeaza analistii.

Dolarul american, cotat indirect in piata romaneasca prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a apreciat cu inca aproape 5 bani (1,2%), de la 4,1469 lei pana la 4,1957 lei, nivel maxim din 6 ianuarie.

Dolarul american s-a scumpit cu 3,2% in raport cu leul dupa victoria lui Donald Trump in alegerile prezidentiale.

Cursul francului elvetian, considerat moneda-refugiu in perioade dificile, a crescut cu circa 1 ban, pana la 4,2139 lei, nivel maxim din 21 iulie 2015.

Ministerul Finantelor a vandut luni obligatiuni de stat in valoare de 160 de milioane de lei (35,4 milioane euro) scadente in 25 februarie 2019, mai putin de jumatate din valoarea programata, pentru care bancile primesc un randament mediu anual de 1,36%, in urcare semnificativa fata de ultima emisiune de titluri cu aceeasi scadenta.

Bancile participante la licitatie au oferit 542,1 milioane lei, valoare mai mare cu o treime fata de valoarea anuntata a licitatiei, de 400 milioane lei, insa Ministerul Finantelor a preferat sa ia o suma mult mai mica, din cauza dobanzilor considerate prea mari cerute de catre banci.

In 27-28 octombrie, la prima licitatie de titluri de stat cu aceeasi scandenta, Ministerul Finantelor a luat de la banci 609 milioane de lei, la un randament mediu de 1,22% pe an si un randament maxim de 1,25%.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.