SALARII marite in SANATATE, EDUCATIE si ASISTENTA SOCIALA?! Priviti cum stau lucrurile, cine se va bucura si cine ramane cu gustul amar

Vestea mult trambitata in ultima saptamana: cresc salariile unor importante categorii de bugetari. Dar ce se afla in spatele acestor surle si trambite? Pentru cine creste leafa? Bineinteles, tot pentru cei care au salarii frumusele. Intre salariile acestora si salariile mici se adanceste prapastia. Salariile mari cresc si cu 60 la suta, cele mici bat pasul pe loc. Unde este echitatea, si de ce nimeni nu vede situatia aceasta, anormala si revoltatoare.

In ceea ce priveste Educatia, a fost adoptat urmatorul amendament:

„Incepand cu data de 1 ianuarie 2017, salariile de baza ale personalului din invatamant, aferente lunii decembrie 2016, care se regasesc in anexa nr. 21 la prezenta ordonanta de urgenta, se majoreaza in medie cu 15%, conform normelor metodologice elaborate de Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice si aprobate prin hotarare a Guvernului.”

Avand in vedere ca se acorda aceeasi majorare in medie de 15% pentru intreg personalul din invatamant, vor beneficia de aceasta atat cei incadrati pe functia de director, cat si cei incadrati pe functia de invatator, scrie ziare.com.

Se asteapta grila de la Ministerul Educatiei, care ne va permite sa expunem, exact, cifrele. Dar, calculele matematice ne permit sa vorbim si acum de ce inseamna aceasta majorare. Una este sa calculezi 15% din leafa de director de scoala, destul de consistenta si acum, si alta e valoarea rezultata dupa aplicarea procentului la un salariu de invatator, de exemplu.

Asadar, cei cu salarii mari se indeparteaza si mai mult de angajatii cu salarii mici. Unde este echitatea, intentia de echilibru?

Sunt prevazute si majorari punctuale, pentru unele categorii de bugetari, majorari care ating si 60%. Dar, nu va grabiti cu aprecierea. Sunt majorari tot pentru sefi, nu pentru cei care abia supravietuiesc din salarii. Vorbim de domeniul asistentei sociale, de angajati din subordinea Ministerului Muncii.

Asadar, iata unde se va simti majorarea:

– directorul unei unitati de asistenta sociala – crestere de 50% (grad I), respectiv de 54% (grad II)
– sef de centru – 64% (grad I), respectiv 60% (grad II)
– contabilul – 62% (grad I) si 55% (grad II)

La polul opus, pentru un educator debutant este prevazuta o scadere de 10%! Iar un asistent social debutant „se va bucura” de o majorare de … 6%. E adevarat, unde legea prevede scaderi, salariatii vor ramane cu nivelul in plata la aceasta data.

Si in sanatate avem cateva exemple de acest gen:

– un farmacist primar din serviciul de ambulanta va avea o crestere de 62%
– un farmacist debutant va primi doar 10%, iar in cazul

In unitatile clinice, un farmacist primar va beneficia de o majorare de 53%, iar unul debutant de 1%.

Si pentru asistentele medicale urmeaza o surpriza. Pentru cele cu studii superioare majorarea va fi de … 4%!

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.