Mai multi oameni de afaceri botosaneni s-au plans, luni, ministrului Finantelor, Anca Dragu, si vicepresedintelui ANAF, Doru Dudas.
In cadrul intalnirii ce a avut loc la Botosani, reprezentantii mediului de afaceri si-au transmis of-urile legate de controalele cu care sunt „bombardati” de ANAF, pe linie fiscala si pe Antifrauda.
Reprezentantul unui grup de firme din Botosani a venit cu exemple in acest sens:
„Una din companii are control fiscal pentru o anumita perioada, are rambursari de TVA, iar dupa aceste rambursari si un control fiscal, a mai venit un control de la Antifrauda, terminat cu un proces verbal cu sume estimate destul de mari. Eu intreb: care mai este pozitia noastra ca agenti economici, atata timp cat partea fiscala si partea de control fiscal ne acorda incredere, dar dupa asta vine Antifrauda cu blocari de conturi, cu masuri asiguratorii? Noi ajungem in imposibilitatea sa ne achitam furnizorii, angajatii. Ca agenti economici pe cine sa mai credem? Suntem Total dezorientati…”, s-a plans omul de afaceri, ministrului Finantelor si reprezentantului ANAF.
Acesta a mai spus ca din toate actiunile reprezentantilor institutiilor de control, ramane cu impresia ca se doreste distrugerea mediului de afaceri, aratand ca si atunci cand se apara de abuzurile controlorilor, urmand caile legale, le bat la usa alte controale.
„Am reusit sa ridicam masurile asiguratorii, a venit un alt control pe aceeasi perioada. Ni s-au pus alte sume, ca sa nu putem sa ridicam masurile asiguratorii. E o lupta pe care o ducem de trei ani… Avem angajati si se vede clar ca ceea ce se doreste este doar distrugerea mediului de afaceri. Eu asa consider dupa aceste actiuni si asa vad, pentru ca este ceva repetitiv. Am peste 90 de controale, suntem din 2003 pe piata. La ultimul control am fost intrebati de ce am facut aceste firme…Oare am facut o firma din 2003 ca in 2016 sa tepuiesc statul? Abuzurile la care suntem supusi in timpul controalelor, modul cum suntem tratati din start, ca niste infractori… toate astea deranjeaza. Noi muncim de dimineata pana seara, nu avem sarbatori…”, a mai explicat omul de afaceri in fata ministrului Finantelor.
Reprezentantul ANAF, Dorin Dudas, a fost in situatia de a recunoaste ca institutia pe care o reprezinta nu isi prea sincronizeaza controalele fiscale si cele antifrauda.
„Aveti perfecta dreptate. Avem o problema in a asigura o sincronizare si o vedere comuna intre cele doua tipuri de control pe care ANAF le desfasoara, controlul antifrauda si controlul fiscal, in speta controlul fiscal pe rambursarile de TVA”, a spus Dudas in fata oamenilor de afaceri botosaneni.
El a explicat ca e posibil ca angajatii de la Antifrauda, care desfasoara activitatea strict pe baza de analize de risc si informatii provenite de la orice structuri ale statului, sa aiba informatii altele decat ceea ce rezulta din documentele pe care cei de la control fiscal le-au verificat.
„E posibil si sa fie niste informatii suplimentare care sa vizeze realitatea unor operatiuni economice. Daca masurile asiguratorii au fost instituite exista posibilitatea atacarii lor in instanta”, a precizat Dudas.
In asentimentul multor oameni de afaceri prezenti in sala in care a avut loc intalnirea, reprezentantul grupului de firme Samcom As SRL, incurajat de aplauzele celorlalti agenti economici, a expus si urmatoarea situatie:
„Suntem acuzati ca furnizorii furnizorilor furnizorilor nostri, chiar asa este speta, au avut niste operatiuni ireale. Dar nu pot raspunde eu, ca agent, pentru al patrulea furnizor al furnizorului meu. Ni se imputa ca, la cativa ani dupa ce au fost facute controalele firmele respective, nu mai functioneaza la sediul lor. Intreb: pot eu sa fac politie economica? Eu trebuie sa imi fac activitatea mea de agent economic. Nu tine de mine sa fac verificari de genul asta. Cand solicitam sa ni se ridice, pe drept, masurile asiguratorii, suntem supusi altori controale si tot continua asa”, a explicat botosaneanul.