A.C.T.A. – o lege anti-constitutionala

Cel mai important aspect legat de A.C.T.A este faptul ca incalca flagrant Constitutia Romaniei.

Dezbaterile asupra A.C.T.A., semnat aproape pe furis de Romania in Japonia la sfarsitul lunii trecute incep sa ia amploare in mass-media si in societatea romaneasca. Consecintele nefaste ale acestui tratat au revoltat un numar foarte mare de oameni care se impotrivesc cenzurarii si supravegherii Internetului.

Astfel, in Articolul 11 din tratat se prevede ca:
„Fara sa aduca atingere legislatiei sale care reglementeaza privilegiile, protectia confidentialitatii surselor de informatii sau prelucrarea datelor cu caracter personal, oricare dintre parti prevede ca, in cadrul procedurilor judiciare civile privind aplicarea drepturilor de proprietate intelectuala, autoritatile sale judiciare sa aiba autoritatea, la cererea justificata a titularului dreptului, sa ordone contravenientului real sau, eventual, contravenientului presupus, sa furnizeze titularului dreptului sau autoritatilor judiciare, cel putin in scopul colectarii de dovezi, informatii relevante, astfel cum se prevede in actele cu putere de lege si normele administrative aplicabile, pe care contravenientul real sau presupus le detine sau le controleaza. Astfel de informatii pot include informatii privind orice persoana implicata in orice aspect al incalcarii, reale sau presupuse si privind mijloacele de productie sau canalele de distributie ale marfurilor sau serviciilor vizate, inclusiv identificarea persoanelor terte despre care se presupune ca sunt implicate in productia si distribuirea unor astfel de marfuri sau servicii ti a canalelor de distribuire ale acestora”.
Asadar aceste prevederi contravin Articolului 24 din Constitutia Romaniei, unde se precizeaza ca:
(1) Dreptul la aparare este garantat.
(2) In tot cursul procesului, partile au dreptul sa fie asistate de un avocat, ales sau numit din oficiu.
De asemenea, este in contradictie cu Articolul 26 privind viata intima, familiala si privata conform caruia:
(1) Autoritatile publice respecta si ocrotesc viata intima, familiala si privata.
(2) Persoana fizica are dreptul sa dispuna de ea insasi, daca nu incalca drepturile si libertatile altora, ordinea publica sau bunele moravuri.

Articolul 27 din A.C.T.A. face referinta la aplicarea legii in mediul digital (Internet) si prevede ca:
(4) „O parte poate sa furnizeze, in conformitate cu actele sale cu putere de lege si cu normele sale administrative, autoritatilor sale competente autoritatea de a solicita unui furnizor de servicii online sa divulge rapid unui titular al dreptului suficiente informatii pentru a identifica un abonat despre al carui cont se presupune ca a fost utilizat pentru incalcare, atunci cand respectivul titular al dreptului a depus o cerere, suficienta din punct de vedere juridic, cu privire la contrafacerea marcilor de comert sau la incalcarea dreptului de autor sau a drepturilor conexe si atunci cand astfel de informatii sunt cerute pentru a proteja sau a aplica drepturile respective. Aceste proceduri sunt puse in aplicare astfel incat sa se evite crearea de obstacole in calea activitatii legitime, inclusiv comertul electronic si, in conformitate cu legislatia partii respective, respecta principii fundamentale precum libertatea de expresie, un proces echitabil si protectia vietii private”.
Acest articol contravine, de asemenea, unor drepturi fundamentale garantate de catre Constitutia Romaniei.
Articolul 26 care reglementeaza viata intima, familiala si privata prevede ca:
(1) Autoritatile publice respecta si ocrotesc viata intima, familiala si privata.
(2) Persoana fizica are dreptul sa dispuna de ea insasi, daca nu incalca drepturile si libertatile altora, ordinea publica sau bunele moravuri.

Articolul 28 referitor la Secretul corespondentei stipuleaza in mod clar ca:
„Secretul scrisorilor, al telegramelor, al altor trimiteri postale, al convorbirilor telefonice si al celorlalte mijloace legale de comunicare este inviolabil”.

Articolul 30 garanteaza libertatea de exprimare precum si interzicerea cenzurii:
(1) Libertatea de exprimare a gandurilor, a opiniilor sau a credintelor si libertatea creatiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare in public, sunt inviolabile.
(2) Cenzura de orice fel este interzisa.
(3) Libertatea presei implica si libertatea de a infiinta publicatii.
(4) Nici o publicatie nu poate fi suprimata.
 (6) Libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viata particulara a persoanei si nici dreptul la propria imagine.

Ce se intampla, conform legii, cu un tratat care incalca Constitutia?
Articolul 11 din Constitutia Romaniei prevede ca:
(1) Statul roman se obliga sa indeplineasca intocmai si cu buna-credinta obligatiile ce-i revin din tratatele la care este parte.
(2) Tratatele ratificate de Parlament, potrivit legii, fac parte din dreptul intern.
(3) In cazul in care un tratat la care Romania urmeaza sa devina parte cuprinde dispozitii contrare Constitutiei, (ACTA contravine articolelor 23,26, 28 ti 30 – nota redactiei) ratificarea lui poate avea loc numai dupa revizuirea Constitutiei.

Date fiind cele de mai sus, ratificarea A.C.T.A. de catre Parlamentul Romaniei inainte de revizuirea Constitutiei , in acest sens, este nula de drept.
Pentru a veni in sprijinul anularii A.C.T.A., noi cei de la  reporterul   lanseaza o petitie on line adresata Parlamentului Romaniei prin care solicita oprirea ratificarii tratatului in conditiile in care acesta incalca drepturile omului garantate de catre Constitutia Romaniei.
Daca nu sunteti de acord cu A.C.T.A si cu cenzura internetului impusa de catre acest tratat, scrieti parerile dumneavoastra in rubrica comentarii. Aceastea vor fi trimise oficial ambelor Camere ale Parlamentului Romaniei.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.