Nu doar firmele pot ajunge pe „lista rusinii”, acea lista publica a datornicilor la ANAF.
Listele publice ale datornicilor apar online, trimestrial, pe site-ul propriu al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF). E un lucru permis de Codul Fiscal. E valabil si pentru firme, si pentru cetateni. Lista cu cei care inregistreaza obligatii fiscale restante, in care se precizeaza si cuantumul acestor debite, se publica pe pagina de internet proprie a ANAF.
In 2017, luna aprilie este cea in care va fi publicata prima lista din an cu datornicii, pe siteul ANAF. De fapt, vor fi doua liste, una pentru firme, una pentru persoane fizice.
Trebuie ca datoria sa ajunga la un prag minim pentru a-ti vedea numele pe aceasta lista.
In cazul persoanelor fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere, doar daca se acumuleaza restante de cel putin 10.000 de lei, persoana respectiva apare pe lista rusinii. Celelalte persoane fizice trebuie sa aiba datorii mai mari de 1.500 de lei pentru a aparea pe liste.
Daca persoanele datornice decid sa isi achite obligatiile fiscale, in termen de 15 zile de la plata integrala a acestora, lista se va actualiza in consecinta, iar contribuabilii respectivi vor fi stersi.
Organul fiscal in a carui raza teritoriala isi au domiciliul fiscal cetatenii datornici trebuie sa ii notifice pe acestia cu privire la obligatiile fiscale restante, pentru a da posibilitatea achitarii sau clarificarii situatiei fiscale, asa cum prevede Codul fiscal, scrie avocatnet.ro
Notificarea trebuie comunicata pana in data de 15 a primei luni din trimestrul urmator celui de raportare.
Trebuie mentionat si ca prevederea din Codul fiscal ce permite Fiscului sa publice online listele datornicilor persoane fizice urmeaza sa fie analizata de Curtea Constitutionala a Romaniei.