Nu exista om in ziua de azi care sa nu sufere de ceva, pe care sa nu il doara ceva. Fie ca vorbim de dureri de picioare, de articulatii sau de spate, acestea sunt prezente in viata noastra de zi cu zi si de cele mai multe ori, sunt chiar exacerbate de stresul zilnic cu care ne confruntam.
Pe langa masaje sau medicamente de subminare a durerii, specialistii mai recomanda o metoda inedita si mult mai eficienta: hipnoza.
In opinia hipnoterapeutului Eugen Popa, presedintele Asociatiei Romane de Hipnoza, durerea in sine este un element esential in supravietuirea umana si mai ales in cazul durerilor cronice, acestea necesita o rezolvare mult mai profunda si nu doar una superficiala, prin medicamente.
„Durerea este esentiala pentru existenta omului. Fara ea, viata noastra ar fi amenintata pentru ca, mai presus de toate, durerea este un semnal de alarma. Din pacate, acest semnal este de cele mai multe ori prost inteles de noi. Atunci cand durerea nu mai este acuta ci devine una cronica, putem spune ca a trecut de la un nivel fizic, de la o cauza fizica, la una emotionala. Hipnoza este, fara doar si poate, o metoda inedita, eficienta si chiar uimitoare de control si eliminare a durerii, si este folosita de sute de ani de marii hipnoterapeuti ai lumii. Hipnoza este folosita pe post de analgezic, stare medicala caracterizata prin scaderea marcanta sau disparitia sensibilitatii la durere, spontana sau terapeutica. Multi specialisti, printre care il putem aminti pe Dr. James Esdaile, au realizat sute de interventii chirurgicale fara anestezie, de la extractii dentare pana la amputari de membre sau extractie de tumori, folosindu-se doar de hipnoza”, declara Eugen Popa.
In cazul durerii de spate, care este una dintre cele mai frecvente dureri de care se plang oamenii, specialistul afirma ca hipnoterapia are capacitatea nu doar de a o ameliora, ci chiar de a o elimina in totalitate.
“Hipnoza creeaza o stare mentala in care mintea subconstienta, motorul emotiilor si senzatiilor, poate primi mai usor sugestii pozitive pentru interpretarea si depasirea durerii. Persoana aflata in suferinta este adusa intr-o stare de relaxare profunda in care schimba raspunsurile pe care subconstientul le transmite la mesajele de durere. De exemplu, prin hipnoza iti poti programa subconstientul sa elibereze endorfine atunci cand este necesar pentru a atenua durerea de spate. Endorfinele sunt analgezice produse in mod natural de creier. Atletii, de exemplu, se elimina in organism o cantitate semnificativa de endorfine in timpul antrenamentelor intense. Endorfinele au capacitate de a produce o anestezie usoara sau o anestezie completa a durerii”, afirma presedintele Asociatiei Romane de Hipnoza, Eugen Popa.
In practica, exista trei modalitati de baza prin care hipnoza poate trata durerile de spate:
1. Se pot da sugestii directe la nivel de subconstient pentru a influenta perceptia durerii. Acest lucru inseamna ca, desi cauza este inca acolo, senzatia nu va mai fi perceputa.
2. Ne putem invata subconstientul sa produca endorfine care vor fi folosite ca analgezice pentru durerea de spate, astfel incat durerea sa nu mai fie simtita.
3. Folosind hipnoza, pot fi descoperite cauzele emotionale ale durerii, si prin rescrierea experientei traumatice, durerea poate fi vindecata definitiv.
Asociatia Romana de Hipnoza organizeaza, in perioada 13-18 martie 2017, la Hotel Siqua din Bucuresti, singurul curs care abordeaza tehnicile de control al durerii prin hipnoza.
Eugen Popa este unul dintre cei mai cunoscuti si bine pregatiti traineri din Romania si presedintele Asociatiei Romane de Hipnoza. De-a lungul carierei s-a specializat atat in metode de terapie si dezvoltare personala Occidentale (Hipnoza, NLP, Mindset, Habits, Psihologie Pozitiva) cat si Orientale (Meditatie, Yoga, Spiritualitate), fiind astazi un trainer holistic in toata puterea cuvantului. Studiile sale l-au purtat pe trei continente, in Europa, Asia si Statele Unite, iar pana in prezent a sustinut conferinte, traininguri si workshop-uri in Thailanda, Statele Unite ale Americii, Brazilia, Turcia, Grecia, Anglia, Germania etc., la care au participat mii de oameni.