SURPRIZE, SURPRIZE pentru posesorii de CENTRALE DE APARTAMENT!

Se pare ca la nivel central se cauta variante ca incalzirea individuala prin centrale de apartament sa nu mai fie dezvoltata, iar primaria sa solicite constructorului, respectiv investitorului intr-un nou condominium, sa aiba o singura sursa de alimentare cu energie.

Prezent la forumul „Strategia Energetica a Capitalei”, Sorin Chirita, administratorul special RADET Bucuresti, a facut cateva aprecieri privind necesitatea de a avea un sistem centralizat de incalzire.

“Orasele cu peste 200.000 de locuitori nu pot avea decat incalzire centralizata. Reteaua de gaze care sa alimenteze fiecare locuinta este imposibil de realizat. Daca s-ar face asta, atunci orasul va arata precum Beirutul in perioada razboiului. Nu vedem energia electrica decat in sistem centralizat”, a explicat Sorin Chirita.

“Daca este sa vorbim despre ce ne-am propus prin aceasta strategie, nu spun decat ca ne dorim sa avem un oras verde care sa ofere tot confortul cetatenilor. Planul de Mobilitate si Strategia Energetica a Capitalei au drept scop scaderea poluarii in Bucuresti. Nu putem vorbi despre energie electrica fara energie termica in regim centralizat. Nu putem vorbi despre independenta energetica si de un oras verde fara un sistem centralizat de alimentare cu energie termica. Impreuna cu Strategia de termoficare a Bucurestiului, care se afla deja in dezbatere publica incepand de astazi, ne-am gandit la o strategie de identificare a zonelor unitare, un proiect maret. Trebuie sa ne gandim spre ce ne indreptam, daca spre un oras in care sa avem la fiecare apartament cate o centrala sau spre un oras in care in fiecare apartament sa existe un aparat atarnat de bloc?”, a mai spus Sorin Chirita.

Administratorul de la RADET Bucuresti a mai mentionat ca si valorificarea energetica a deseurilor reprezinta o prioritate care trebuie sa se bazeze pe principiul “Poluatorul plateste”.

Incalzirea individuala prin centrale de apartament nu cred ca se mai impune a fi dezvoltata, iar primaria ar trebui sa solicite constructorului, respectiv investitorului intr-un nou condominium, sa aiba o singura sursa de alimentare cu energie, fara pericol de explozie, a declarat, la randul sau, Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE).

“In momentul de fata, avem aproape 600.000 de apartamente in Bucuresti. Daca, in acest moment, termia ar inchide activitatea, atunci 600.000 de locuinte trebuie sa-si monteze centrale termice. Toate costurile pentru montarea unei centrale termice se ridica, in medie, la 2.000 de euro. Daca inmultim 2.000 de euro cu numarul locuintelor, iese in total o investitie de 1,2 miliarde de euro. Este normal, in acest caz, sa se impuna o discutie privitoare la o varianta de intarire a investitiilor, a fondurilor pe zona de eficientizare a sistemului centralizat de incalzire a orasului Bucuresti. Daca plecam de la acest calcul simplu, dezvoltarea incalzirii individuale prin centrale, in condominiuri, nu cred ca se mai impune a fi dezvoltata. Primaria ar trebui sa porneasca de la modul de eliberare a autorizatiilor de construire si sa solicite constructorului, respectiv investitorului, o singura sursa de alimentare cu energie, si fara pericol de explozie”, a afirmat Niculae Havrilet in cadrul forumului.

Seful ANRE a mentionat, totodata, ca practica utilizarii sistemului centralizat de incalzire este de actualitate in alte state membre ale Uniunii Europene, unul dintre exemple fiind capitala Austriei, Viena.

“Am fost recent la un furnizor de energie electrica din Viena sa vedem cum se descurca intr-un oras dintr-un stat membru. Intr-o capitala importanta din punct de vedere al elementelor de patrimoniu nu este permisa montarea contoarelor de gaze pe fatada cladirilor. Acolo, temperatura in locuinte este de 18 grade Celsius si nu se asigura apa calda, in sensul ca aceasta se incalzeste prin instalatii electrice individuale, in fiecare apartament. Faptul ca incalzirea este setata la 18 grade, duce la preturi modice pentru consumatori, iar acestia nu sunt interesati sa mearga pe centrale individuale”, a mai precizat Niculae Havrilet.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.