Reprezentanti ai unor inspectorate scolare au semnalat noutatile pe care le aduc programele scolare modificate, ce se adreseaza copiilor care, din anul scolar 2017-2018, intra in clasa a-V-a.
Programele scolare noi „pun accent mai putin pe memorare si mai mult pe partea experimentala”, a explicat Lavinia Muresan, inspector.
In aceasta saptamana, se asteapta de la Ministerul Educatiei Ordinul de ministru pentru toate programele scolare. Cei din generatia care intra acum in clasa a V-a vor percepe toata schimbarea.
Conexiuni intre materii si decongestionarea materiei, accent mare pe partea experimentala sunt doar cateva noutati pe care le aduc noile programe scolare.
Reprezentantii inspectoratelor scolare sustin ca va urma o perioada de pregatire a profesorilor, astfel incat cadrele didactice „sa stie ce au de facut la clasa”. E vorba de o adaptare la noile programe, „o scapare de rutina”.
Analizand programele noi, vedem modificari semnificative la materiile Limba Romana, Matematica si Fizica. Ca o noutate, la clasa a V-a Informatica a devenit obligatorie. Orele de religie vor ramane in continuare optionale.
Printre materiile care ridica in continuare probleme, se numara matematica, in cadrul careia se vor invata operatii cu un grad ridicat de dificultate in raport cu varsta elevilor, spun chiar unele cadre didactice. Aceeasi situatie se inregistreaza si la Fizica.
La Romana se va acorda mai multa libertate profesorului, in ceea ce priveste alegerea textelor pe care elevii le studiaza. Orele de religie vor ramane in continuare optionale. Programele astfel adoptate vor avea doar 75% din timpul de predare, invatare si evaluare.
Cadrele didactice vor avea in plus la dispozitie 25% din timpul alocat disciplinei pentru diversificarea si adaptarea situatiilor de invatare, in functie de nevoile si aptitudinile fiecarui elev.