Cat se va sta la CONTROLUL de la FRONTIERA. De ce si de cand se inaspresc verificarile

Aglomeratia in punctele de trecere a frontierei Romaniei va creste in scurt timp. Conducatorii auto trebuie sa se „inarmeze” cu mai multa rabdare, deoarece vor pierde ore bune din cauza verificarilor insaprite la granita.

Politia de Frontiera Romana anunta ca a luat toate masurile aflate in competenta institutiei pentru reducerea timpilor de asteptare, dar cu toate acestea nu se va putea reduce prea mult disconfortul creat soferilor prin prelungirea duratei de asteptare. Sa luam in considerare si faptul ca in aceasta perioada, inaintea Sarbatorii Pascale, creste semnificativ traficul prin punctele de frontiera.

Asadar, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontiera (IGPF) anunta ca, incepand cu 7 aprilie, vor avea loc controale sistematice la granitele Romaniei, constand in verificarea documentelor de calatorie si consultarea bazelor de date relevante cu privire la toate persoanele.

Verificarile vin ca urmare a intrarii in vigoare a Regulamentului 458/2017 de modificare a Codului Frontierelor Schengen (Regulamentul 399/2016), adoptat de catre Parlamentul European si Consiliul Europei. Astfel, autoritatile de control la frontiera din statele Uniunii Europene, inclusiv Politia de Frontiera Romana, vor face, incepand cu data de 07 aprilie, verificari sistematice la intrarea si iesirea de pe teritoriul statelor membre.

Acestea constau in verificarea documentelor de calatorie si consultarea bazelor de date relevante cu privire la toate persoanele, inclusiv cele care beneficiaza de dreptul la libera circulatie in temeiul dreptului UE (si anume cetatenii UE si membrii familiilor lor care nu sunt cetateni ai UE) atat pe sensul de intrare, cat si pe cel de iesire din tara. Bazele de date in care se vor efectua verificari includ Sistemul de Informatii Schengen (SIS), baza de date a Interpolului privind documentele de calatorie furate si pierdute (SLTD), precum si bazele de date nationale.

„Verificarile permit statelor membre sa se asigure ca persoanele respective nu reprezinta o amenintare pentru ordinea publica, securitatea interna sau sanatatea publica, in scopul imbunatatirii securitatii Uniunii Europene si a cetatenilor acesteia. Aceasta obligatie se aplica pentru toate frontierele externe (aeriene, maritime si terestre), atat la intrare, cat si la iesire, precum si pentru frontierele interne ale statelor membre pentru care nu s-a luat inca decizia privind eliminarea controalelor la frontierele lor interne”, explica Politia de Frontiera.

Politistii de frontiera anunta ca se prefigureaza cresterea timpilor de asteptare pentru efectuarea formalitatilor de frontiera, in punctele de frontiera rutiere, dar si pentru controlul pe aeroporturile internationale.

„La frontierele interne, in baza acordurilor bilaterale si a reglementarilor europene, controlul de frontiera se efectueaza, in comun, cu autoritatile de frontiera ale statelor vecine. Politia de Frontiera Romana aloca personal pentru acoperirea tuturor liniilor de control in punctele de trecere a frontierei cu Ungaria si Bulgaria, insa numarul de linii care pot fi deschise este limitat de numarul de politisti alocati de catre Politia Ungara, respectiv Politia de Frontiera Bulgara. In baza protocoalelor bilaterale, P.F.R. poate deschide doar liniile de control care sunt asigurate cu personal de autoritatile mentionate”, mai informeaza politistii.

In prezent, comparativ cu anii 2001-2002, traficul de pasageri a crescut cu peste 280%, iar cel al mijloacelor de transport cu peste 300%, capacitatea fiind limitata de numarul tonetelor de control dispuse pe fiecare sens de trecere a frontierei (aliniamentul intrare / aliniamentul iesire).

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.