MODIFICARI cerute la LEGEA SALARIZARII unitare, pentru ASISTENTII MEDICALI! Vezi ce „scapari” au identificat sindicalistii in lege

O serie de modificari sunt solicitate de reprezentantii Solidaritatii Sanitare la Legea Salarizarii Unitare a Bugetarilor. Sunt modificari solicitate de sindicat dupa o analiza amanuntita a proiectului pus in dezbatere publica.

Proiectul privind Legea Salarizarii bugetarilor ar avea mai multe „scapari”, care ar putea influenta in mod nedorit drepturile salariale ale medicilor, asistentilor medicali, infirmierelor si ingrijitorilor, dar si ale personalului TESA din spitale.

Ca de exemplu, un amendament propus de Solitdaritatea Sanitara se refera la „indemnizatia de hrana”, care va inlocui tichetele de masa. Sindicatul considera ca aceasta sintagma trebuie inlocuita in noua lege, pentru ca angajatii sa nu fie pusi la plata unor impozite suplimentare pentru acea suma.

„Solicitam eliminarea din titlu si din cuprinsul acestui aliniat sintagma „indemnizatie” si inlocuirea cu „drepturi de hrana” pentru a elimina ambiguitatea tratamentului fiscal, indemnizatia fiind susceptibila de a fi incadrata la venituri salariale sub forma „orice alte sume sau avantaje in bani ori in natura”
„Drepturile de hrana” sunt mentionate expres de Legea nr. 227/2015 Codul fiscal (astfel ca nu mai este necesara modificarea legii) si sunt exceptate de la impozitul pe venit (art. 76 alin. 4 lit. b din Codul fiscal) si de la contributiile de asigurari sociale( art. 142 lit. s pct. 3 din Codul fiscal)
Aceste drepturi trebuie sa fie scutite de orice impozite si contributii pentru a echivala diferenta dintre valoarea tichetelor de masa (11 luni* 300 lei/luna =3300 lei anual) si valoarea a doua salarii minime (2900 lei) „, se arata in documentul trimis la Ministerul Muncii.

De asemenea, liderii sindicali de la Solidaritatea Sanitara propun si modificari la Art 12 din proiectul Legii Salarizarii, care se refera la modul de stabilire a salariilor de baza. In actuala formulare ar exista pericolul ca drepturile salariale sa fie limitate de nivelul bugetului, ar putea fi la mana oronatorului de credite.

„Legea unica de salarizare stabileste drepturi salariale reale, nu unele ipotetice, dependente de bugetele alocate la diferite nivele. Existenta resurselor bugetare se verifica inainte de elaborarea legii. Formularea actuala lasa loc la interpretari nedorite, generand o libertate ce nu este coerenta cu restul prevederilor din prezentul proiect de lege in favoarea ordonatorilor de credite, ea vizand inclusiv stabilirea nivelului salariului de baza acordat”, argumenteaza reprezentantii sindicatului.

In documentul trimis ministrului Muncii, sunt multe alte amendamente propuse pentru a nu fi afectate drepturile salariale ale cadrelor medicale si ale altor categorii de personal care lucreaza in spitale. Sunt si propuneri referitoare la sporuri, intrucat acea plafonare la 30% a fondurilor pentru sporuri ar afecta sporurile pentru zeci de mii de asistenti medicali.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.